Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Flautistkinja Vanja Đorđević u Guarneriusu
Vanja Đorđević
Vanja Đorđević

Flautistkinja Vanja Đorđević u Guarneriusu

Mlada umetnica Vanja Đorđević, kao jedan od najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnosti, nastupom u Guarneriusu u petak, 10. maja od 20.00, otvoriće ovogodišnje izdanje ciklusa koncerata, koji su FMU i Centar lepih umetnosti Guarnerius pokrenuli 2012. godine.

Flautistkinja Vanja Đorđević diplomac je i postdiplomac FMU i dobitnica nagrade iz fonda „Bruno Brun“ za najbolji magistarski ispit. Uz brojne osvojene nagrade na festivalima i takmičenjima, Vanja je dobila i priznanje Udruženja orkestarskih umetnika Srbije. Održala je više koncerata koje je stručna muzička kritika visoko ocenila.

Na koncertu u Guarneriusu, Vanja Đorđević će uz klavirsku saradnju Ivana Veljkovića, izvesti kompozicije Čajkovskog, Ganea, Šuberta, Pulanka, Forea i Tafanela. Ulaz na koncert je slobodan.

Prošle godine je jedanaest izuzetnih mladih muzičara dobilo priliku da kroz solistički resital u Guarneriusu, svoj talenat prikažu publici, a ove godine, uz podršku Kompanije Nelt koja je pokrovitelj ciklusa, od maja do novembra nastupiće četrnaest studenata osnovnih, master i doktorskih studija FMU-a, sa odseka za gudačke i duvačke instrumente, klavir i solo pevanje.

Učesnici ciklusa su višestruki dobitnici prestižnih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima, a na svojim katedrama su proglašeni za najbolje i dobitnici su nagrada iz fondova koji nose imena naših istaknutih muzičara.

Ciklusom koncerata „FMU i Guarnerius nagrađuju“ želja je da se skrene pažnja javnosti na naše mlade muzičare, da se doprinese njihovoj afirmaciji i da im se pruži šansa da publici prezentuju talenat i dosadašnja umetnička dostignuća. (danubeogradu.rs)