Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba „Kapetani reka i mora…“ od 8. do 31. maja
Model broda Deligrad
Model broda Deligrad

Izložba „Kapetani reka i mora…“ od 8. do 31. maja

U Galeriji nauke i tehnike SANU (Đure Jakšića 2) od 8. (19.00) do 31. maja biće otvorena izložba „Kapetani reka i mora – Srbija i Boka Kotorska“. Izložbu će svečano otvoriti ministar kulture i informisanja Bratislav Petković.

Ovom izložbom, Muzej nauke i tehnike obeležava važan datum za istoriju plovidbe i brodarstva u Srbiji. Pre 150 godina, u proleće 1863. godine, prvi državni parobrod Kneževine Srbije „Deligrad“ je pod zapovedništvom pomorskog kapetana Boža Radoničića iz Dobrote (Boka Kotorska), doplovio u Beograd.

U veoma burnom istorijskom periodu za Srbiju, „Deligrad“ je tokom više od pola veka obezbeđivao kontinuitet plovidbe pod nacionalnom zastavom. Njegova kupovina i uplovljavanje u srpske vode Dunava krajem jula 1862. godine, obeležavaju se kao početak savremenog brodarstva, odnosno parobrodarstva u Srbiji.

Autorka izložbe mr Gordana Karović i autor postavke Marko Jovanović, predstavili su početke rečnog brodarstva u modernoj srpskoj državi, u hronološkom okviru koji obuhvata vreme od početka 19. veka do sredine 20. veka, sa akcentom na učešće pomoraca iz Boke Kotorske.

Posle Boža Radoničića, zapovednik „Deligrada“ je bio još jedan pomorski kapetan iz Boke, tačnije iz Ratiševine kod Herceg Novog – kapetan Aleksandar Poznanović, koji je na „Deligradu“ 1867. godine izvezao iz Srbije poslednje turske posade.

Profesionalna aktivnost pomorskih kapetana iz Boke Kotorske bila je vezana za Dunav i njegove pritoke posebno u vremenu posle Prvog svetskog rata, kada je veći broj njih postavljen da vodi novoosnovane kapetanije u rečnim pristaništima. Zajedno sa ovim pomorskim kapetanima dolaze i pomorski poručnici, školovani u Kotoru, da na rekama započnu svoju plovidbenu karijeru. Najveći broj ovih kapetana i poručnika ostao je na našim rekama do završetka svoje karijere.

Na izložbi će biti više od 70 eksponata: maketa, plovidbenih mapa, fotografija, uniformi, ordenja, plaketa i različitih drugih dokumenata, a prikazivaće se i istorijski dokumentarni filmovi o plovidbi na našim rekama. Tokom trajanja izložbe u Muzeju nauke i tehnike biće održan i ciklus predavanja „Plovidba u srcu“.

Galerija je otvorena radnim danima od 10.00 do 20.00 i subotom do 15.00. Ulaz je slobodan. (danubeogradu.rs)