Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar: Ivan Moskovič – Mala knjiga velikih mozgalica
Kreativni centar: Ivan Moskovič - Mala knjiga velikih mozgalica
Kreativni centar: Ivan Moskovič - Mala knjiga velikih mozgalica

Kreativni centar: Ivan Moskovič – Mala knjiga velikih mozgalica

Izdavačka kuća Kreativni centar objavila je knjigu „Mala knjiga velikih mozgalica“, koju je napisao Ivan Moskovič a ilustrovao Tim Robinson. Prevod s engleskog: Tijana R. Spasić.

Autor u uvodu kaže: „Obožavam igre. Proteklih četrdeset godina sakupljao sam ih i smislio na hiljade njih. Jedan od razloga zbog kojih gajim toliku strast prema njima jeste to što verujem da one mogu da promene način razmišljanja. Mogu da nam pomognu da sagledamo svet iz potpuno drugačijeg ugla. Mogu da nas podsete na to da u životu treba da se zabavljamo. Igranje igara veoma je važna aktivnost. Uspećemo da razumemo i najapstraktnije i najsloženije pojmove ako sebi dozvolimo taj luksuz da ih ne posmatramo kao posao već kao zabavu ili neku vrstu otkrića. Zbog toga mozgalice predstavljaju idealan način zabave dok rastežete i jačate um. A što su izazovi raznovrsniji, vežba je bolja“.

Mozgalice, vizuelne pitalice, logički zadaci, optičke varke, sve u svemu – više od 500 zadataka namenjenih ljubiteljima slagalica i onima koji su spremni za matematičke izazove. Knjiga sadrži raznovrsne, dopadljive i zabavne zadatke, od kojih su neki vrlo poznati matematički problemi, nove varijante klasičnih i savremenih zadataka, a neki zadaci su sasvim novi i originalni.

Zadaci su tematski grupisani u trinaest poglavlja po idejama na kojima su zasnovane (verovatnoća, brojevi, nizovi, isecanja i spajanja, logika, krive i krugovi, itd.) i svi su rangirani po težini na skali od 1 do 10. Neki od problema rešavaju se lako, a neki ne ostavljaju čitaoca na miru duže vreme. Mozgalice u ovoj knjizi smišljene su tako da omoguće jednostavan pristup brojnim idejama u različitim okolnostima i na različitim nivoima.

Knjiga je namenjena srednjoškolcima i odraslima. (danubeogradu.rs)