Naslovna » Izlasci » Izložbe » Majska izložba grafike beogradskog kruga od 20. maja
Maja Simić - Graffiti-felix-&-felix-like
Maja Simić - Graffiti-felix-&-felix-like

Majska izložba grafike beogradskog kruga od 20. maja

U Galeriji Grafičkog kolektiva (Obilićev venac 27), od 20. maja (19.00) do 8. juna biće otvorena Majska izložba grafike beogradskog kruga. Na otvaranju će biti proglašen dobitnik nagrade Veliki pečat Grafičkog kolektiva.

Ove godine na izložbi učestvuje 95. autora; pored grafičara iz Srbije gostuju i autori iz Japana, Bugarske, Republike Srpske i SAD.

Iduće, 2014. godine Grafički kolektiv obeležava 65. godina rada. Tim povodom u katalogu je publikovan autorski tekst Predraga Peđe Ristića, projektanta novog enterijera i eksterijera Galerije, koja je svečano otvorena 10. martа 1964. godine.

„Palatu Ninčić“, u čijem je prizemlju Grafički kolektiv od osnivanja,1949. godine, projektovao je Dragutin Maslać, značajni beogradski i srpski arhiteka, čiji autorski rukopis je prepoznatljiv u projektovanju stambenih zgrada u Beogradu između dva svetska rata. Podsećanjem na rad i zasluge dvojice znamenitih arhitekata, Ristića i Maslaća, upoznaje se javnost sa bogatom tradicijom koju Grafički kolektiv baštini i koja je samim tim postala svojevrsni indikator da ovaj prostor i danas ostane jedan od centara domaće i internacionalne umetničke scene.

Majska izložba grafike beogradskog kruga je tradicionalna izložba Grafičkog kolektiva i ključni događaj koji prati i signalizira promene u domenu savremene grafičke scene. U tom kontekstu značajna je pojava generacije mladih autora kao i nova ostvarenja onih već afirmisanih umetnika čiji rad se upravo najbolje uočava na ovoj specijalizovanoj izložbi.

Majska izložba je postala relevantni pokazatelj u ovoj oblasti vizuelne umetnosti koji iznova podseća da je grafika živi organizam, da se menja i evoluira, a čije se granice rastvaraju podstičući na nove autorske pristupe i fleksibilnija teorijska razmatranja savremene grafičke produkcije.

Nagrada Veliki pečat Grafičkog kolektiva, ustanovljena 1963. godine, predstavlja jedno od najstarijih i najrelevantnijih priznanja za grafičku umetnost u Srbiji. Dosadašnji dobitnici ove nagrade su autori bez kojih nije moguće pisati nacionalnu istoriju moderne umetnosti – Halil Tikveša, Vladimir Veličković, Stojan Ćelić, Bogdan Kršić, Boško Karanović, Bora Iljovski i dr. (danubeogradu.rs)

loading...