Naslovna » BG svaštara » Manifestacije tokom vikenda (11. i 12. maj) u Beogradu
Vitezovo proleće
Vitezovo proleće

Manifestacije tokom vikenda (11. i 12. maj) u Beogradu

Brojne sportske i kulturno-zabavne manifestacije biće održane tokom ovog vikenda, 11. i 12. maja u Beogradu.

Biciklistička trka „Otvoreno prvenstvo Balkana 2013“ startovaće 11. maja u 14.00 sa Trga Republike. Saobraćaj u glavnom gradu biće povremeno obustavljan.

U Centru za fizičku kulturu „Vračar“ (Sjenička 1), 11. i 12. maja, biće održan „Trofej Beograda“ u sinhronom plivanju za kadetkinje. „Trofej Beograda“ u fudbalu za mlađe pionire počinje sutra u 10.30, na Adi Ciganliji. Na turniru, 11. po redu, učestvovaće ekipe iz regiona.

Na terenima Teniskog kluba Smeč održava se Letnje prvenstvo Srbije u konkurenciji do 18 godina. Takmičenje je ušlo u završnu fazu, a u subotu, 11. maja, na programu su finala u ženskoj i muškoj konkurenciji singla, kao i finale dubla za žene.

Međunarodni festival folklora „Zaigraj – Zapevaj“ na Adi Ciganliji počinje sutra u podne i trajaće do 14. maja. Manifestacija će okupiti više od 2.000 dece i mladih iz Beograda, drugih gradova Srbije, kao i ansambala koji će predstavljati Ukrajinu, Grčku, Maleziju, Indoneziju, Irsku, Rusiju, Meksiko i Španiju. Glavna ceremonija otvaranja održaće se 11. maja okupljanjem ispred Hrama Svetog Save. Posle toga će uslediti defile gradom, kroz Knez Mihailovu ulicu do Kalemegdana. Grupe će se zatim prebaciti na Adu Ciganliju, gde će se održati glavni program, i svaki ansambl će se predstaviti sa 10 minuta programa.

TOB, opština Lazarevac i Udruženje „Prela i posela“ organizuju sabor „Prela i posela“ sutra na platou ispred Hrama Svetog Save, povodom stogodišnjice Kolubarske bitke koja će biti obeležena 11. maja 2014. godine. Ovaj sabor prijateljstva ima za cilj da domaćim i stranim gostima pokaže kulturno nasleđe i tradiciju srpskog naroda. Najatraktivniji deo programa biće Kolo prijateljstva (10.30), ljubavi i mira koje će igrati više od 1.000 učesnika u narodnim nošnjama i na taj način preneti Beograđanima i gostima deo istorije i narodne tradicije. U velikom kolu učestvovaće predstavnici iz Malezije, Indonezije, Meksika, Ukrajine, Rusije, Mađarske, Grčke i kulturno-umetničkih društava Beograda i drugih gradova Srbije. Na Svetosavskom platou biće postavljeni etno-štandovi na kojima će biti predstavljeni stari zanati.

U Velikoj dvorani Sava centra 11. maja u 12.00 počeće 11. Beogradski festival pisaca za decu „Vitezovo proleće„. Program je besplatan za posetioce. U Velikoj dvorani Dečjeg kulturnog centra Beograda sutra od 10.00 održaće se revija pobednika gradskog takmičenja muzičkih sekcija osnovnih škola – Dečjih muzičkih svečanosti, DEMUS 2013. (danubeogradu.rs / Beoinfo)