Naslovna » Izlasci » Sport » Međunarodna biciklistička tura Sava 2013 u Beogradu

Međunarodna biciklistička tura Sava 2013 u Beogradu

Dan reke Save, 1. jun, biće u Srbiji obeležen i završnicom Prve međunarodne bicikističke ture Sava 2013, kojom je promovisana biciklistička tura duž reke Save od njenog izvora do ušća u Dunav.

Biciklisti će na cilju putovanja, na ušću Save u Dunav ispod Kalemegdana na Dorćolu, kod Sporstkog centra „Milan Gale Muškatirović“, simbolično označiti kraj ture sipanjem vode sa izvora Save u Dunav.

Prva međunarodna biciklisticka tura Sava 2013, koja je počela 25. maja na izvoru Save u Sloveniji i u kojoj učestvuje osam biciklista iz država kroz koje reka prolazi – Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, promoviše razvoj i održivo korišćenje svih potencijala koje pruža Sava, a prvenstveno za razvoj rečnog turizma.

Tura je duga 850 kilometara, a predviđeno je da se biciklisti svečano dočekuju u desetak gradova koji se nalaze na Savi, od Kranja do Beograda. Glavno okupljanje za bicikliste u Beogradu biće u subotu u 12.45 na savskom nasipu kod bloka 45 odakle se karavan prati do ušća Save u Dunav na Dorćolu.

Regionalno obeležavanje Dana reke Save počelo 24. maja u Specijalnom rezervatu prirode Zasavica kod Sremske Mitrovice, susretom učenika srednjih škola iz Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije na drugom „Parlamentu mladih“, a nastavljeno je nizom lokalnih manifestacija u zemljama savskog sliva.

Dan Save, 1. jun, ustanovljen 2007. godine, a obeležava se od 2008. godine, kako bi se široj javnosti pored postojanja izuzetnih ekoloških vrednosti i privrednih potencijala u slivu Save promovisalo održivo korišćenje i razvoj ekonomije kroz regionalnu saradnju.

U slivu Save, u četiri drzave, živi oko devet miliona ljudi. (Zelena Srbija)