Naslovna » BG svaštara » Ekologija » Obeležavanje Evropskog dana parkova u Zemunu

Obeležavanje Evropskog dana parkova u Zemunu

Povodom Evropskog dana parkova, JKP „Zelenilo – Beograd“ organizovaće obeležavanje Dana parkova, u saradnji sa Muzičkom školom „Kosta Manojlović“ i Zavodom za zaštitu prirode Srbije, u petak, 24. maja od 13.00, u Zemunskom parku.

Građani će, pored otvaranja fitnes-teretane, imati priliku i da uživaju u poklon-koncertu Muzičke škole „Kosta Manojlović“ iz Zemuna. Mlađi učenici ove škole će zajedno sa zaposlenima iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije i „Zelenila“ učestvovati u kreativnoj radionici na temu „Moj muzički park“.

Zemunski park ili kako ga Zemunci radije zovu – Gradski park, nalazi se u starom jezgru Zemuna i deo je zaštićene prirodno-kulturne celine. Površina parka je 7,72 hektara, od čega je oko 2.000 kvadrata pod cvetnim zasadima, a 7.000 metara kvadratnih pod šibljem. U parku se nalazi oko 1.300 stabala lišćarskog i četinarskog drveća, od kojih devet imaju status zaštićenog prirodnog dobra spomenika prirode botaničkog karaktera.

Evropski dan parkova proglasila je Federacija nacionalnih parkova Evrope, s ciljem da skrene pažnju javnosti na značaj zelenih površina. Ovaj datum je odabran kao sećanje na proglašenje prvih evropskih nacionalnih parkova –devet nacionalnih parkova u Švedskoj, 24. maja. 1909. godine.

Prvi put je Dan parkova obeležen širom Evrope 1999. godine, a u Srbiji se obeležava od 2001. godine. (Beoinfo)