Naslovna » BG svaštara » Obeležavanje Svetskog dana bez duvanskog dima

Obeležavanje Svetskog dana bez duvanskog dima

Povodom obeležavanja 31. maja – Svetskog dana bez duvanskog dima, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ organizuje stručnu konferenciju, 31. maja od 11.00.

Na konferenciji će biti predstavljene mere sprečavanja upotrebe duvana, rezultati inspekcijskog nadzora i primene Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu i uloga socijalnog marketinga u kontroli duvana. Gost konferencije biće dr Roman Gabrehelik iz Psihijatrijske klinike Medicinskog fakulteta u Pragu, koji će preneti iskustva Evropske unije o prevenciji upotrebe duvana među mladima.

Nastavak programa obeležavanja Svetskog dana bez duvanskog dima upotpuniće manifestacija koja uključuje ulični performans u parku pored hrama Svetog Save (deo od Hrama prema Bulevaru oslobođenja) od 10.00 do 13.00.

Učenici osnovnih škola „Kralj Petar II Karađorđević“ i „Svetozar Marković“ prikazaće radnu svesku sa crtežima na temu „Samo reci NE“ i učestvovaće u igri „Lavirint“, koja vodi do dobrog zdravlja.

Na štandovima zdravstvenih ustanova i partnera građani će moći da provere krvni pritisak, puls, nivo šećera i holeterola u krvi, kao i trenunu fizičku kondiciju. Zainteresovani građani, pušači, moći će da se prijave za seminar odvikavanja od pušenja koji Dom zdravlja Vračar planira da organizuje u junu mesecu ove godine, prema programu „Prekini sada – sedam koraka do slobode“.

Uličnu manifestaciju organizuju Međunarodna komisija za prevenciju alkoholizma i drugih zavisnosti Srbije, opština Vračar, Dom zdravlja „Vračar“, uz podršku Kancelarije za prevenciju pušenja Instituta za javno zdravlje Srbije i drugih partnera. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.