Naslovna » BG servis » Počela sa radom fontana „Mladost“

Počela sa radom fontana „Mladost“

Predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić pustio je danas u rad fontanu „Mladost“ ispred Muzeja istorije Jugoslavije.

Otvaranju obnovljene 38. beogradske fontane prisustvovali su gradski sekretar za komunalne i stambene poslove Predrag Petrović i predsednik opštine Savski venac Dušan Dinčić.

– Puštanjem u rad fontane „Mladost“ učinili smo još jednu stvar da Beograd bude lepši. Veliki gradovi se prepoznaju po uređenim parkovima i lepim fontanama, a ova lepotica će značajno ulepšati čitav ovaj prostor, koji je i deo turističke ponude Beograda. Činićemo sve da naš grad bude bolji i da naši sugrađani žive bolje – rekao je Antić.

On je istakao i da je puštanjem fontane u rad na simboličan način čestitan 25. maj svima koji slave Dan mladosti, kao i da naš grad i država treba da poštuju svoju istoriju, antifašističku borbu, posleratnu obnovu i humanu industrijalizaciju naše zemlje.

Dušan Dinčić je naglasio da je fontana obnovljena na predlog opštine i građana Savskog venca, jer je to omiljeno šetalište, ali i mesto koje poseti najviše stranih turista.

– Ovo je i jedno od značajnih istorijskih mesta Savskog venca, koja poštuju i građani i opština. Obnova fontane je trajala skoro godinu dana, pri čemu je zamenjena kompletna vodovodna instalacija. U saradnji sa Muzejom istorije Jugoslavije opština Savski venac ovo mesto koristi za „Umbria džez festival“ i Regionalni književno-muzički festival „Krokodil“, a sada očekujemo da će amfiteatar sa fontanom koja opet radi biti još značajnije mesto – rekao je Dinčić.

Penzioner Tomo Krsmanović svakoga dana se na ovom mestu sastaje sa prijateljima.

– Amfiteatar je izvanredno mesto za nas stare, ali se ovde okuplja i veliki broj mladih, posebno oni zaljubljeni. Izuzetan je potez grada i opštine što su obnovili ovu fontanu, koja predstavlja pravo osveženje i za duh i za telo – rekao je Krsmanović.

Povodom početka rada jedne od najlepših gradskih fontana deca iz vrtića i učenici osnovnih i srednjih škola Savskog venca priredili su raznovrstan kulturno-umetnički program. U njemu su nastupili deca iz predškolske ustanove „Pčelica“, bendovi „Male škole rokenrola“, učenik Sportske gimnazije Vuk Matović i učenica srednje umetničke škole „Art media“ Maša Đorđević.

Fontana „Mladost“ dominira prostranim padajućim platoom ispred muzeja i specifična je kako po svojoj veličini i izgledu, tako i po amfiteatru na kome se održavaju različite kulturne manifestacije i dva festivala. Uprava za vode Sekretarijata za komunalne i stambene poslove rehabilitovala ju je svojim sredstvima i uvrstila u fontane koje održava JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“.

Radovi su obuhvatili kompletnu arhitektonsko-građevinsku sanaciju objekta, zamenu postojećih instalacija vodovoda i kanalizacije i hidro-mašinske opreme, električnih instalacija i osvetljenje fontane. Dosadašnja siva boja bazena zamenjena je nijansama plave i zelene, a vodena figura, koju je do sada činilo devet preliva raspoređenih po obodu pozornice, obogaćena je postavljanjem vertikalnih mlazeva u samom bazenu, koji prate liniju pozornice sa obe strane. Dosadašnje osvetljenje obogaćeno je postavljanjem dodatnih reflektora, kojima su naglašene sve vodene figure.

Sadašnji izgled, sa većom kružnom fontanom kao amfiteatrom, sa okruglom pozornicom u središtu bazena, kao i manjom šestougaonom fontanom na gornjem platou, fontana „Mladost“ dobila je 1981. godine prema projektu arhitekata Branislava i Marije Jovin.

Grad Beograd je u poslednjih pet godina utrostručio broj renoviranih i novoizgrađenih česama, fontana i parkova, gradeći ih po najvišim svetskim standardima i u svim delovima grada. Sada naš grad ima 38 fontana i 124 javne česme. (Beoinfo)