Naslovna » Izlasci » Izložbe » Prodajna galerija Beograd – 50 godina, od 30. maja
Rad Nevene Popović
Rad Nevene Popović

Prodajna galerija Beograd – 50 godina, od 30. maja

U Prodajnoj galeriji Beograd od 30. maja (19.00) do 17. juna biće otvorena izložba „Prodajna galerija Beograd – 50 godina“.

Povodom 50 godina postojanja i rada na Kosančićevom vencu 19 biće priređena velika grupna izložba koja će obuhvatiti najreprezentativnije radove u širokom vremenskom rasponu od međuratnog modernizma sve do tekuće umetničke produkcije.

Autori izložbe – Zdravko Vučinić i Jelena Krivokapić, istoričari umetnosti, za ovu priliku odabrali su radove umetnika koji već pripadaju istorijskim tokovima a deo su privatnih kolekcija, kao i onih čiji su inovativni prosedei obeležili umetničku scenu poslednje decenije.

Aktivnost Galerije od njenog osnivanja 1963. bila je usmerena ka neposrednoj popularizaciji i prodaji dela savremene umetnosti, ali i formiranju muzejskih i galerijskih zbirki u unutrašnjosti zemlje i iniciranju rada prvih privatnih galerija u regionu. Tokom prvih decenija Prodajna galerija Beograd je svojim delovanjem kreirala model plasmana likovne umetnosti koji se pokazao kao neophodan u uslovima gde nije postojao sistemski razvijan i promišljan tržišni sistem u umetnosti.

U izmenjenim političkim i socijalnim okolnostima, od 2003. rad galerije se orijentiše ka redovnim izlagačkim programima koji postaju važan okvir za dalje razumevanje i interpretaciju pojedinačnih umetničkih prosedea ili tokova u aktuelnoj umetnosti. Samo tokom poslednjih deset godina u galeriji je održano oko stopedeset samostalnih i grupnih izložbi, tridesetak stručnih prezentacija i predavanja koji sa pratećim kataloškim publikacijama i profilisanim naslovima izdavačke delatnosti pružaju potpuniji uvid u istorijske i savremene tokove naše umetničke produkcije.

Kontinuirana saradnja Galerije sa umetnicima, teoretičarima, kolekcionarima i institucijama godinama je stvarala atmosferu otvorenog dijaloga i produktivne razmene ideja i mišljenja kako o nekim problemskim pitanjima u oblasti savremene umetnosti, tako i trenutnim kretanjima na tržištu umetničkih dela. (danubeogradu.rs)