Naslovna » Izlasci » Izložbe » Radmila Jovandić Đapić: Radovi na papiru
Radmila Jovandić Đapić: Radovi na papiru
Radmila Jovandić Đapić: Radovi na papiru

Radmila Jovandić Đapić: Radovi na papiru

Od 7. (19.00) do 18. maja u Galeriji Grafičkog kolektiva (Obilićev venac 27) biće otvorena izložba Radmile Jovandić Đapić „Radovi na papiru“.

Sarajevo i Beograd su gradovi u kojima su se odigrali za autorku bitni životni i umetnički događaji, sve do ratnih devedesetih godina kada se, konsternirana haosom ne/vremena, sa porodicom iselila u Francusku. Tajnu stvaranja i ideale kao i balans estetičkog i etičkog uspela je da sačuva. Isto tako, razumljiva je i njena višestrana veza sa Beogradom i Grafičkim kolektivom. Ovde je završavala umetničku Akademiju, priredila 1976. godine debitantsku izložbu, stekla prva profesionalna priznanja.

Ova vizuelna umetnica istražuje i stvara u raznim oblastima likovne i primenjene umetnosti, a multimedijalni karakter ovog rada i vremenom osvajana stvaralačka sloboda kao i pravo na svoju sobu – atelje, izdržavaju probe vremena i praktičnog
života i danas.

U tom kontekstu može se govoriti o bazičnim vrednostima ovog stvaralaštva – o negovanom crtačkom nervu sigurne ruke, radu sa različitim materijalima, afinitetu ka manuelnosti i vitralnim medijskim bazama – od beleške, skice i crteža preko grafike i objekta do instalacije, ambijenta, skulptorske forme. (Izvod iz teksta kataloga Ljiljane Ćinkul; danubeogradu.rs)

loading...