Naslovna » Izlasci » Festivali » Ring Ring 18: četiri koncerta za jedno veče
Anja Đorđević i Svetlana Maraš
Anja Đorđević i Svetlana Maraš

Ring Ring 18: četiri koncerta za jedno veče

U petak, 24. maj od 20.00, u okviru festivala Ring Ring 18 u KC „Rex“ nastupiće Anja Đorđević i Svetlana Maraš i The New Songs.

Dve kompozitorke, Anja Đorđević i Svetlana Maraš, predstaviće po prvi put kompoziciju „Canzone Distorte“. Njihov zajednički projekat simbioza je žanrova i tehnika, i iako govore elokventnim jezikom današnje žive elektronske muzike, „Canzone“ takođe sadrže fragmente različitih muzičkih materijala i stilova kao što su govorna reč, opera, ambijentalna muzika, nojz, terenski snimci i pop. One su muzički teatar sastavljen od objekata, reči i zvukova, lov na savršenu pesmu i muzičko igralište gde su različiti muzički afiniteti ove dve autorke našli pomirenje.

Posle njih nastupiće The New Song, evropski bend koji poziva na muziku koja donosi jedinstvenu i prefinjenu svest o zvuku. Koristeći glas, preparirani klavir, prepariranu gitaru, baroknu gitaru, citru i različite predmete, stvaraju duboko lično viđenje toga kako pesma može da se gradi, izvodi i da zvuči, a da i dalje ostane samo pesma. Posle uspešnih koncerata, izdali su prvi album 2012. za izdavačku kuću Umlaut Records France. The New Songs je multinacionalni sastav koga čine četiri jaka muzičara, a uprkos njihovoj mladosti svako od njih je samostalno postigao veliki uspeh.

The New Songs teže da ožive inače tradicionalno opterećenu formu pesme. Ovaj kvartet ne „igra na sigurno“ – ovi muzičari su dovoljno hrabri da izađu iz zone udobnog.

Posle koncerta u KC „Rex, publika će od 23.00 moći da prisustvuje koncertima Volcano the Bear (Škotska) i Lenhart tapes (Srbija) u Kulturnom centru Drugstore.

Volcano the Bear su, kako navodi magazin The Wire, „stvorili muziku koja je među najfinijom i najluđom snimljenom ili živom muzikom u Britaniji u poslednjih 10 godina“, a slična situacija je i sa domaćim projektom Lenhart Tapes. (danubeogradu.rs)