Naslovna » Izlasci » Film » Slobodna zona: Mads Bruger u Beogradu!
Mads Bruger - Ambasador
Mads Bruger - Ambasador

Slobodna zona: Mads Bruger u Beogradu!

Superkontroverzni danski reditelj i novinar Mads Bruger u organizaciji filmskog festivala Slobodna zona, 16. maja, gostovaće u Beogradu!

Tom prilikom u 20.00 u Dvorani Kulturnog centra Beograda (Kolarčeva 6) biće prikazan Brugerov film „Ambasador“, a posle projekcije publika će imati priliku da razgovara sa rediteljem, jednim od najprovokativnijim dokumentarista današnjice, poznatog po originalnoj tehnici performativnog novinarstva kojim do brutalnosti razotkriva apsurdnost pojedinih društvenih fenomena, sistema i ideologija.

Dokumentarac „Ambasador“ dva puta je prikazan u prepunoj sali Doma omladine na posednjem izdanju filmkog festivala Slobodna zona. U ovom ostvarenju Bruger kupuje lažni diplomatski pasoš i odlazi u Centralnoafričku Republiku, bivšu francusku koloniju sa tvrdnjom da je uspešan poslovni čovek koji je došao u diplomatsku misiju.

Uz pomoć novog identiteta, Bruger se pridružuje skupini beskrupuloznih belaca-biznismena, diplomata i bogataša sa novcem sumnjivog porekla, koji u saradnji sa do srži korumpiranom političkom klasom uživaju na račun naroda. Uz pomoć aparata skrivenih negde u prostorijama ili mini kamera u odeći, on stvara brutalno i autentično filmsko delo, međužanrovsku tragikomediju koja predstavlja oštru kritiku postkolnijalne francuske Afrike.

Rad Madsa Brugera beogradsku publiku je oduševio prvi put 2011. godine kada je na sedmoj Slobodnoj zoni prikazan njegov višestruko nagrađivani dugometražni dokumentarac „Crvena kapela“. U ovoj subverzivnoj filmskoj kreaciji reditelj u ulozi novinara bez skrupula, u društvu dva dansko-korejska komičara odlazi u Severnu Koreju, koristeći humor da bi provocirao jedan od najozloglašenijih režima na svetu.

Mads Bruger je napisao i nekoliko knjiga, od kojih je najpoznatija „Borderlands“, posvećena najvećem slučaju organizovane seksualne zloupotrebe dece u Danskoj. Kreirao je nagrađivane radijske programe, a na nacionalnoj televiziji vodio je cenjenu emisiju „Jedanaesti sat“. Autor je TV serije „Danci za Buša“ sa kojom je i počeo da eksperimentiše sa „igranjem uloga“ u novinarstvu.

Inicijator i organizator projekcije i razgovora je filmski festival Slobodna zona uz podršku Ambasade Danske u Beogradu. (danubeogradu.rs)