Naslovna » BG servis » Zavod: Bez panike zbog pojave zmija

Zavod: Bez panike zbog pojave zmija

Zavod za zaštitu prirode Srbije saopštio je da građani Beograda nemaju razloga za paniku i strah zbog pojave zmija, koje su prethodnih dana uočene u više navrata, jer je to, kako je istaknuto, prirodna pojava u ovo doba godine.

„Pojavljivanje zmija u aprilu i maju je prirodna pojava za ovu grupu životinja koja u proleće izlazi iz zimovališta. Pored prostora u prirodi, nije neobično da se zmije pojavljuju i u urbanim sredinama, s obzirom da gradska naselja pokrivaju njihova nekadašnja prirodna staništa“, navedeno je u saopštenju.

Precizirano je da se u prvim prolećnim mesecima može naleteti na zmije uglavnom u onim gradskim prostorima na kojima je prisustvo ljudi manje – podrumima, tavanima, zapuštenim dvorištima i divljim površinama.

„Zmije tada kreću u potragu za hranom i vodom, a dešava se i da, uplašene i dezorijentisane gradskom bukom, u svojoj potrazi zalutaju i u prometne delove grada“, navode iz Zavoda za zaštitu prirode.

Podsećaju da na teritoriji Beograda obitava pet vrsta zmija i da su sve neotrovne. Zmija se povlači i izbegava čoveka, ali ukoliko dođe do iznenadnog susreta, dovoljno je zastati, bez naglih pokreta, i sačekati da zmija pobegne.

Zmije u Srbiji zakonom su zaštićene vrste, zabranjeno je njihovo ubijanje, kao i narušavanje njihovih staništa.

Ukoliko neko od građana naiđe na zmiju, može obavestiti Službu komunalne zoohigijene Veterinarske ustanove „Veterina Beograd“ na telefon 011/3293-099.

Ekipa te službe, koja je prošla poseban edukativni program Zavoda za zaštitu prirode Srbije, osposobljena je za hvatanje neotrovnih zmija u gradu, kao i za njihovo vraćanje u prirodnu sredinu. (Zelena Srbija)