Naslovna » Izlasci » Izložbe » Žolt Kovač: Sjajne slike
Žolt Kovač: Sjajne slike

Žolt Kovač: Sjajne slike

U Likovnoj galeriji KCB (Knez Mihailova 6), od 30. maja (20.00) do 16. juna biće otvorena izložba „Sjajne slike“ čiji je autor Žolt Kovač.

Posle „Glupih slika“ i „Slika suvišnih informacija“ iz ateljea Žolta Kovača stižu „Sjajne slike“. Rađene su autolakirerskom tehnikom, metalik farbama za automobile na aluminijumu. Završna obrada slika je istovetna karoseriji novog automobila u autosalonu. Slike su polirane do visokog sjaja, dok im kristali u boji daju prepoznatljivo skup izgled. Autor je kritikovao kulturološki kod i mentalitet koji je dobro poznat, a zbog koga često ne možemo da uhvatimo korak sa ostatkom sveta.

Slike su formalno apstraktne, ali nose konkretne slogane poput „Red ugrožava“, „Nasledno nepoznavanje komunikacije“, „Sloboda veća od dozvoljene“, „Dobroćudno zlo“, „Deklarativna država“, „Nezainteresovani za istinu“, „Država neće rešiti naše probleme“ i slično.

Promena koja nam je potrebna ne leži u areni političkog, već na polju (široko shvaćene) kulture. Ništa se neće promeniti ako jednu političku garnituru zamenimo drugom istog kulturološkog koda. Promena tada neće biti društvena, već lična.

„Sjajne slike“ bacaju svetlo na loše strane mentaliteta, ali istovremeno pokušavaju da ponude dozu optimizma i nade u mogućnost promene. Deo „Sjajnih slika“ manjeg formata će biti izložen na visini očiju osmogodišnjeg deteta, a poruke koje one šalju putem slogana „Hvala“, „Molim“, „U redu“, „Hoću“, „Da!“, „Volim“, „Zajedno“, „Slušam“ itd. optimistične su i ukazuju da bi promene trebalo pokrenuti od obrazovanja i promene pogleda na svet kod mladih. Tokom trajanja izložbe „Sjajne slike“ biće održan razgovor i druženje sa autorom, predavanje o savremenim društvenim teorijama, kao i dve radionice za decu različitog uzrasta. (danubeogradu.rs)