Naslovna » BG svaštara » Književnost » Arhipelag: Aleš Čar – Igra anđela i šišmiša
Arhipelag: Aleš Čar - Igra anđela i šišmiša
Arhipelag: Aleš Čar - Igra anđela i šišmiša

Arhipelag: Aleš Čar – Igra anđela i šišmiša

Predstavljamo knjigu „Igra anđela i šišmiša“ koju je napisao Aleš Čar, prevela Ana Ristović, a objavio „Arhipelag“.

Ovo je najpoznatiji roman Aleša Čara, jednog od najznačajnijih slovenačkih pisaca nove generacije. Već na samom početku prepoznat kao izvrsno književno delo koje uvodi jedan samosvojan književni glas, roman „Igra anđela i šišmiša“ u godinama posle svog objavljivanja nije izgubio ništa na tematskoj provokativnosti, društvenoj kritici, prodornosti i oštrini vlastite ironije, niti pak na uzbudljivoj predstavi o jednoj na prvi pogled nemogućoj, potom zabranjenoj, na kraju i sablažnjivoj ljubavi.

Naprotiv: moglo bi se reći da roman Aleša Čara zaseca u samo središte jedne od najizazovnijih tema savremenog društva: lažni javni i lični moral, od čega nisu pošteđeni ni oglašeni čuvari javnog i verskog morala.

Arhipelag: Aleš Čar -  Igra anđela i šišmišaAleš Čar u romanu „Igra anđela i šišmiša“ na izuzetno vešt i sugestivan način preispituje društvenu hipokriziju i lične hipokrizije, kao i slom društvenih vrednosti koji utoliko izgleda dramatičniji jer se prikriva oglašenim principima javnog morala ili verskih dogmi, lične skromnosti ili društvene prihvatljivosti.

Čarova pripovest o neobičnoj družini, koju čine katolički sveštenik Faus, koji kuša bezmalo sve što zabranjuje dogma njegove vere, jedna jurodiva i erotična tinejdžerka i nekoliko lokalnih džankija, povezanih hedonističkim porivima i navikama različite vrste, i time nepomirljivo konfrontiranih s mediokritetskim stanjem svesti, predstavlja najnoviji i uz to možda i najspektakularniji izdanak pomenute linije.

Roman bez mnogo poteškoća može da se čita i kao slovenačka replika na planetarni književni hit, proslavljeni „Trejnspoting“ škotskog pisca Irvina Velša. Čar piše: „Nije vas strah? Sve je strah, pa i vas, i vi to dobro znate“. (danubeogradu.rs)

MESEC POKLONA: Tačan odgovor je: po šest puta. Knjigu je dobio Marjan Stošić, 064/66…