Naslovna » BG svaštara » Bajaga i Instruktori: Još jedan koncert po kiši

Bajaga i Instruktori: Još jedan koncert po kiši

Bajaga i instruktori u subotu 22. juna 2013, na prostoru Donjeg grada Kalemegdana, pred oko 30.000 posetilaca, održali su najveći (i možda najznačajniji) koncert u svojoj dosadašnjoj karijeri.

Bend Momčila Bajagića na početku karijere imao je na stadionu Tašmajdan 8. juna 1985. godine koncert koji je upamćen po kiši i fenomenalnoj energiji. Donji grad Kalemegdana, 28 godina kasnije – mesec isti, slika slična. Velika količina vode sa neba se sručila, ali sjajnu atmosferu u Donjem gradu nije narušila.

Album sa fotografijama pronađite OVDE!

Pošto su predgrupe (redom) Sharks, Snakes & Planes, Eva Braun i Bombaj štampa nastupile tačno u minut po satnici, ono glavno je započelo u 21.30. Lagana kiša je u tom periodu još delovala osvežavajuće i prijatno, tinjala je nada da se munje sa neba nekim čudom ne moraju tokom koncerta u nevreme pretvoriti.

Koncert je najavljivan kao njihov „najbeogradskiji“ pa je i počeo sa „442“… Publiku su ubrzo rasplesaleveselice, a prvi jači kišni talas stigao je uz „Još te volim“. Bend je svirao i „Iza nas“ sa sve stihovima „U Donjem gradu, kod brda za razmišljanje“ i „Grad“ sa još jednim poklapanjem: „… Na nebu sevnula je munja“. Nekoliko pesama grupe Babe svirali su Žike i Instruktori, a na sceni su bili i Srđan Žika Todorović i basista Yu grupe, Žika Jelić.

Posle „Muzike na stuju“, kiša se smilovala prema frontmenu Plavog orkestra Saši Lošiću kad se pridružio na sceni za temu iz serije „Vratiće se rode“ – „A ti se nećeš vratiti“, ali je ubrzo, u finišu zvaničnog dela završenog posle sat i 45 minuta uz „Ti se ljubiš“, nagovestila da do kraja sledi – potop!

Kulminacija je, posle „Tišine“ i „Tamare“, bila na kraju prvog bisa „Moji drugovi“ – bendu su se pridružili Loša, Đura i Bombaj štampa, Žika i Dragi Jelić, Dragan Bjelogrlić…

Bajaga i prijatelji (foto: Dunja Dopsaj)
Bajaga i prijatelji (foto: Dunja Dopsaj)

Usred provale oblaka i munja koje su bukvalno parale nebo nad Kalemegdanom i Beogradom, bilo je za očekivati da će to biti kraj koncerta. Iako je vetar dobrano bacao kišu na binu i opremu, koncert je nastavljen – Bajaga i klavijaturista Saša Lokner izveli su dirljivu baladu „Od kad tebe volim“ i potom „Ruski voz“, da bi im se čitav bend – Žika, basista Miroslav Cvetković-Cvele, bubnjar Čeda Macura i gitarista Marko Nježić-Kića – pridružio u razbijačkoj završnici sa „Samo nam je ljubav potrebna“.

Iako je bilo očigledno da se tehički problemi nagomilavaju usled velike količine vode, bend hrabro nastavlja sa „Zažmuri“, uz koju se pale baklje u publici, i kada se čini da će žurka uprkos svemu biti nastavljena na sveopšte zadovoljstvo, stiže jedini istinski hladan tuš te veličanstvene večeri – policija zbog navodnog dolaska još većeg nevremena traži da se prekine koncert.

„Mogli bismo da sviramo još tri sata…“, zavapio je Bajaga i zamolio ljude da krenu polako svojim kućama. (danubeogradu.rs)