Naslovna » Turizam » Bajskultura – biciklističke ture po Novom Beogradu

Bajskultura – biciklističke ture po Novom Beogradu

Projekat Muzeja istorije Jugoslavije „Bajskultura – Dva kruga kroz istoriju Novog Beograda“ je biciklistička ruta namenjena prvenstveno Beograđanima, ali i njihovim gostima i turistima.

Na nesvakidašnji i zabavan način – vožnjom od Ušća do Studentskog grada, učesnici će moći da upoznaju socijalističko nasleđe Novog Beograda. Projekat je nastao u želji da muzej pomogne povećanju svesti o značaju uključivanja svakog pojedinca u očuvanje kulturnog nasleđa, bilo ono materijalno ili nematerijalno. Ture će biti organizovane do oktobra, u zavisnosti od vremenskih uslova.

Novi Beograd je autentičan prostor i gotovo u celini izgrađen u vreme socijalizma. Kao takav, on predstavlja materijalizaciju tada aktuelne politike i ideologije koja je obeležila drugu polovinu 20. veka na ovim prostorima.

Tokom druženja sa kustosima Muzeja istorije Jugoslavije saznaćete kako je bio zamišljen novi grad na levoj obali Save i ko ga je gradio. Zbog čega je Novi Beograd bio tako važan simbolički centar nove države? Kako su se menjali lik i svest graditelja zajedno sa pretvaranjem močvarnog tla u urbano naselje? Kako su rešavani građevinski izazovi i problemi na terenu? Šta povezuje zajednice bivših akcijaša koje se organizuju i okupljaju kako na internet-sajtovima i blogovima tako i uživo povodom godišnjica i jubileja? I zbog čega su te veze i dalje, u velikom broju slučajeva, tako žive?

Formular za prijavljivanje može da se preuzme sa sajta www.mij.rs (http://www.mij.rs/poseta/programi/99/bajskultura.html) i pošalje popunjen na mejl bajskultura@mij.rs. Učesnici na turu mogu doći svojim biciklom ili unapred rezervisati bicikl. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.