Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija slavi 90. rođendan

Beogradska filharmonija slavi 90. rođendan

Večeras, 14. juna od 20.00 u Kolarcu, Beogradska filharmonija proslaviće 90. rođendan, koncertom iz ciklusa „U susret jubileju“.

Na programu je veličanstvena Betovenova Deveta simfonija koju će orkestar izvesti pod dirigentskom palicom šefa-dirigenta Muhaja Tanga, uz hor Viva Vox i soliste Sofiju Pižuricu, Jelenu Končar, Sašu Petrovića i Dragoljuba Bajića. Ciklusom „U susret jubileju“ Filharmonija je tokom cele sezone evocirala uspomene iz devedesetogodišnje istorije a koncertom u petak ova sezona će biti svečano zatvorena.

Na proslavu 90. rođendana Filharmonije i svečano zatvaranje sezone Ivan Tasovac stiže iz NJujorka, gde je u sredu, 12. juna, govornio na velikoj tematskoj debati „Odnos kulture i ekonomskog razvoja“. Debatu u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija otvorili su predsednik GS UN Vuk Jeremić i generalni sekretar svetske organizacije Ban Ki Mun a na interaktivnom panelu, osim Tasovca, učestvovali su i direktor Muzeja umetnosti Metropoliten Tomas Kembel, glavni muzički kritičar Njujork Tajmsa Antoni Tomasini i violinistkinja Miri Ben-Ari, muzički ambasador dobre volje UN za Brazil.

Pred sam početak koncerta direktor Filharmonije, Ivan Tasovac, objaviće tačan iznos sredstava prikupljenih na Gala koncertu i donatorskoj večeri sa maestrom Zubinom Mehtom, koja je održana u ponedeljak.

Spektakularan koncert, održan proteklog ponedeljka u Kolarcu, završen je stojećim ovacijama a ispraćen je i odličnim uspehom u fandrejzingu. Prikupljeno je oko pola miliona dolara, od milion i po, koliko je potrebno za finansiranje prve američke turneje u istoriji orkestra, planirane za 2014. godinu. (danubeogradu.rs)