Naslovna » Izlasci » Festivali » Blockbuster: Film iznenađenja je… „Poslednja večera“
Poslednja večera

Blockbuster: Film iznenađenja je… „Poslednja večera“

Kineski istorijski spektakl „Poslednja večera“ film iznenađenja na letnjoj reviji filmskih hitova Blockbuster biće prikazan 18. juna od 22.30.

„Poslednja večera“ je uzbudljiva priča o borbi za prevlast između dve dve dinastije koja je promenila kinesku istoriju. U trećem veku pre nove ere, u Kini, dinastija Han se uzdiže u borbi sa dinastijom koja je na vlasti. Dvojica velikih vojskovođa suočiće se u žestokoj borbi za moć.

Dinastija Han predstavlja zlatno doba u kineskoj umetnosti, politici i tehnologiji, a današnja najbrojnija nacionalna skupina u Kini se zove po ovoj dinastiji. Po moći i veličini njeno carstvo bilo je oko 100 godina ravno Rimskom carstvu, a način na koji se okončalo sličan je kraju Zapadnog Rimskog carstva.

Reditelj filma „Poslednja večera“ je Čuan Lu, jedan od najpoznatijih kineskih reditelja i scenarista. Prva dva filma režirao je u niskobudžetnoj produkciji, ali su za kratko vreme stekli popularnost kako u Kini, tako i na međunarodnoj sceni. Čuan Lu se istakao posle osvojene nagrade na filmskom festivalu u Tokiju, kada je njegov film „Kekexili: Mountain Patrol“ (2004) nagrađen kao najbolji film, a osvojio je i specijalnu nagradu žirija. Njegovi ostali filmovi privukli su pažnju kritike, i osvojili nagrade na prestižnim azijskim i evropskim festivalima.

O „Poslednjoj večeri“ reditelj kaže: „Mnogi filmovi o kineskoj istoriji prikazuju predivne scene borbe i kitnjaste kostime. Istorija nije tako izgledala pre nekoliko hiljada godina. Ja želim da pokažem kako su zaista izgledale stvari u prošlosti“. U cilju verodostojnosti filma, reditelj i ekipa proučavali su mnoge istorijske izvore, a veliki budžet filma omogućio je da se sa pažnjom kreiraju kostimi i scenografija.

Letnja revija filmskih hitova Blockbuster traje od 14. do 19. juna u Sava centru, a više informacija možete pronaći OVDE(danubeogradu.rs)