Naslovna » BG svaštara » Književnost » Booka: Nebojša Krivokuća – 39 pesama
Nebojša Krivokuća
Nebojša Krivokuća

Booka: Nebojša Krivokuća – 39 pesama

Izdavačka kuća Booka objavila je zbirku priča „39 pesama“ čiji je autor Nebojša Krivokuća. Knjiga je u prodaji od 10. juna kada će biti održana promocija u knjižari „Beopolis“ (18.00; Eurocentar, Makedonska 30/Dečanska 5).

Ove priče imaju već hiljade poklonika, koji su ih pratili na blogu Prešlicavanje. Verzije unutar ovih korica su dorađene, zaokružene – bolje od onih na Mreži. Ekran trpi sve. I dozvoljava stalne popravke. Papir ne. U eri kada se knjige sele na monitore (u manjim ili većim „formatima“), pojavio se i obrnut proces: autori iz sajber prostora sele se na papir. Jer, hartija još, iako mnogi tvrde da je prevaziđena, ima tu moć da dâ na „ozbiljnosti“ onome ko dočeka da objavi knjigu.

Booka: Nebojša Krivokuća - 39 pesamaKao što je Hemingvej pre skoro jednog veka svojim novinarskim stilom napravio revoluciju u književnosti, tako smo danas svedoci talasa novih autora poniklih na internetu, koji su svoje misli i jezik brusili na oštrom komentatorskom strugu. Nekada nedorečeni, predugih misli i s previše informacija u jednoj rečenici, oni su pravi književnici ovog doba, svestrani, obrazovani, polemični i žestoki. Oni su klasici XXI veka, Hemingveji i Ficdžeraldi našeg doba.

Junaci ove knjige nisu samo Dejvid Bouvi, R.E.M, Lu Rid, The Pixies, Idoli, Depeche Mode i svi ti divni umetnici čije su pesme poslužile kao povod, okidač, ili prateća tema. Njeni junaci su pripadnici svih izgubljenih generacija rođenih na ovim prostorima. Svi oni kojima je muzika nešto zaista značila, koji su skupljali ploče, kasete, kompakt diskove, skidali reči pesama pritiskajući pauzu na kasetofonu i ispisivali imena omiljenih bendova na školskim torbama.

Ovo su, dakle, magične pripovesti o muzici, ljubavi, sazrevanju, ljudima i predelima u koje se odlazi na odmor a iz njih se vraća promenjene duše i srca, ako ih imate. Ispisani polaroidi uhvaćenih trenutaka sete, flešbekovi ovih naših večito turbulentnih godina, unutrašnja putovanja kao priprema za ona prava koja će uslediti.

Knjiga „39 pesama“ sadrži lekcije o životu koji, osim slike i zvuka, ima i miris i ukus. I soundtrack. Ko ume da sluša. (danubeogradu.rs)