Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival evropskog filma Istok-Zapad 2013, od 19. juna
Istok-Zapad: Rock mašina
Istok-Zapad: Rock mašina

Festival evropskog filma Istok-Zapad 2013, od 19. juna

Drugi festival evropskog filma Istok-Zapad (East-West) biće održan od 19. do 23. juna u Art bioskopu Museum (Etnografski muzej, Uzun Mirkova 2).

Iako je svečano otvaranje predviđeno za 20.00, posle koga sledi projekcija „rockumentarca“ „Rock mašina“, austrijskog reditelja Andreasa Štajnkoglera, festivalski program počinje već od 18.00, projekcijom trilera „Korak ispred“, mađarskog reditelja Zsombora Dige.

Tokom pet festivalskih dana biće prikazano po tri filma dnevno raspoređenih u tri programske celine: Leteći cirkus Evrope (18.00 – evropska komedija i porodični film), Raskršća (20.00 – nagrađivani filmovi sa temom u fokusu) i Tranzicije (22.00 – tema u fokusu 2 i evropski žanrovski film).

Koncept festivala, uspešno ustanovljen još prošle godine: da ovo nije festival „umetnosti radi umetnosti“, već festival koji pokreće određene teme koje podjednako tište i Istok i Zapad, i ovoga puta rezultiraće preventivnom društvenom kampanjom u vezi sa temom u fokusu.

Ove godine tema u fokusu je „Trgovina decom, vršnjačko nasilje i otuđenje porodice“. Poslednjeg festivalskog dana ponovo će biti upriličena tribina na temu u fokusu. U okviru programa Tranzicije, pored žanrovskih filmova, biće prikazani i društveno kritički filmovi koji se bave korupcijom, političkim mahinacijama i stadanjem nedužnih ljudi pod udarom krize – sve dovoljno prepoznatljivo i u našoj stvarnosti.

Pored filmova u glavnom programu, u okviru Filmsko-televizijskog marketa biće prikazano još 25 filmova. Cilj ovog marketa je apel za većim prisustvom evropskih filmova na domaćim TV kanalima. Festival i ove godine otvara muzički dokumentarac.

Organizatori festivala su Centar za multimedijalnu umetnost i komunikaciju Tangram i Alpe Adria Culture Network u saradnji sa Etnografskim muzejom u Beogradu. (danubeogradu.rs)

PROGRAM

Sreda, 19. jun
(18.00) Korak ispred / Run To Ground
(20.00) Rock mašina / Welcome to Machine
(22.00) Kolin / Coline