Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival otvorenih ateljea 2013, od 14. do 16. juna

Festival otvorenih ateljea 2013, od 14. do 16. juna

Širom Beograda, sa centralnim događajima na Kalemegdanu (košarkaški tereni Partizana), biće održan Festival otvorenih ateljea, 14, 15. i 16. juna.

Likovni umetnik fotografije, Dragoljub Zamurović, ove godine posetiocima je pripremio izuzetnu atrakciju: na košarkaškim terenima kluba Partizan na Kalemegdanu biće postavljen njegov balon, koji će posetioce vinuti do 70 m u vazduh. Potrebno je da posetioci ponesu svoje fotoaparate. Od fotografija, snimljenih tom prilikom, planirano je da se napravi izložba.

U okviru programa starih zanata, ljubitelji Festivala otvorenih ateljea će imati priliku da vide i kako izgleda kovanje uživo, kao i da se sami oprobaju u kovačkom zanatu.

Sva tri dana od 19.00 do ponoći je program u ateljeima na otvorenom u vidu interaktivnih kreativnih radionica, koje će biti na Kalemegdanu (KK Partizan i ispred kafe restorana Mali Kalemegdan). Individualni ateljei će, u toku trajanja Festivala, biti otvoreni od 12.00 do 18.00.

Dečiji program biće sastavljen iz niza interaktivnih kreativnih radionica različitog sadržaja u trajanju od 17.00 do 20.00 (dečija ilustracija, vremeplov, baš naš junak, strip radionica, karneval…). Zanimljivo će biti i u ateljeima sakralne umetnosti, radionicama freskoslikarstva, ikonopisa, mozaika…

U programu su i narodne radinosti (tkanje, vez, keramika, etno muzika…), grafika (radionice različitih drafičkih tehnika, Manakova kuća), slikanje peskom i art terapija (Sandpro studio), oslikavanje svile, strip, krojački studio, lampe, nakit od reciklažnih materijala i slični sadržaji. U svim kreativnim radionicama posetioci se mogu okušati u stvaralačkom činu ili raznim starim zanatima, a za uspomenu će poneti suvenire koje su uz pomoć autora radionica napravili.

Akademija lepih umetnosti će 15. juna u 18.00 u svojim prostorijama (Takovska 49a) u okviru Festivala otvorenih ateljea, organizovati izložbeno veče Studenti i profesori.

U programu te večeri posetioci će imati prilike da uživaju u izložbi slika poznatih umetnika i profesora ALU među kojima su Vlada Veličković, Dušan Otašević, Momčilo Antonović, Branko Miljuš, Kosta Bonuševac, Saša Filipović, Dragan Zdravković, Vedrana Ivanović, Ružica Bajić i drugi. Predviđena je izložba radova ALU i BAUCI studenata dizajna Akademije lepih umetnosti izlagana na ovogodišnjoj Milanskoj nedelji dizajna. Veče će ulepšati muzički sastavi Flauto dolce i Đurđevi stupovi. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.