Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba grafika Žarka Smiljanića
Žarko Smiljanić: Zvuk tišine

Izložba grafika Žarka Smiljanića

Od 10. (19.00) do 22. juna u Galeriji Grafičkog kolektiva (Obilićev venac 27) biće otvorena izložba grafika Žarka Smiljanića pod nazivom „Zvuk tišine“.

Smiljanić je autor prepoznatljivog likovnog izraza. Teme njegovih radova čine „sutonski“ pejzaži (ravničarski ili brdski, mistični ili pitomi) u koje smešta usamljeno drvo, čitav drvored ili deo šume. Na grafikama izvedenim u tehnikama mecotinte i akvatinte uočava se sezanovska težnja ka geometrizaciji forme i njenoj potonjoj razgradnji slikarskim sfumatom.

Ovi romantično-melanholični prizori mogu nas navesti na razmišljanje o životu savremenog čoveka, njegovoj otuđenosti i usamljenosti. Smiljanićeve predstave drveta bujne krošnje u pejzažu koji se prostire u nedogled, kao i grupe drveća ogoljenih grana, povijenog tamnog ili okrečenog stabla beskompromisno privlače pažnju posmatrača.

U njima svako može prepoznati, po rečima Vase Pavkovića, „neku vrstu lirske utehe u divljem, bučnom i haotičnom svetu koji je svuda oko nas i naših usamljenih bića“.

Autor temu sublimnog pejzaža vešto transponuje u medij grafike, čime se nastavlja bogata umetnička tradicija romantizma i impresionizma. Smiljanićeve kompozicije su gotovo spiritualnog reda, odišu spokojom i harmoničnošću, pa stoga ukoliko dobro „oslušnemo“ u njima kao da zaista možemo čuti „zvuk tišine“. (danubeogradu.rs)