Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba „Joko, Lenon, Tito – jedna konceptualistička akcija“
Joko, Lenon, Tito...
Joko, Lenon, Tito...

Izložba „Joko, Lenon, Tito – jedna konceptualistička akcija“

U holu ispred velike sale Doma omladine Beograda, od 20. juna (19.00) do 2. jula, biće otvorena izložba „Joko, Lenon, Tito – jedna konceptualistička akcija“.

Postavka je realizovana kao deo projekta „Gost muzej“ pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Skupštine grada Geograda.

Džon Lenon i Joko Ono su 1968. godine započeli mirovnu aktivnost u znak protesta protiv rata u Vijetnamu. Njihova prva akcija je bila posle venčanja kada su u dvorištu katedrale u Koventriju zasadili dva žira – žive skulpture u ime mira „Acorn Event“. Paketiće ljubavi i mira sa dva žira u njima („Package of Love And Peace“) poslali su na adrese 50 svetskih lidera toga doba sa porukom i nadom da će ih zasaditi u ime mira.

Joko, Lenon, Tito...Predsednik Tito je ispoštovao zahtev umetnika, te je žirove zasadio u arborijumu svoje rezidencije. Danas u memorijalnom parku u blizini Kuće cveća postoje dva ponosna četrdesetogodišnja hrasta.

U periodu od 1968. do početka 1970, Joko i Džon su koristeći svoj uticaj na medije nastavili mirovnu kampanju kroz umetničke akcije „Bed-In“, „Bagism“ i „War Is Over“, i koncerte „Sweet Toronto Concert“ i „Peace For Christmas Concert“ i tako promovisali ideju mira u svetu.

Izložba sadrži dokumentaciju o prijemu paketa sa žirovima koju čuva Arhiv Jugoslavije, grafike Acorns 100 kojima je Joko Ono 2008. godine obeležila 40. godišnjicu ove umetničke akcije. U postavci će takođe biti predstavljene umetničke ličnosti Joko Ono i Džon Lenona, te fotografije iz zbirke – fundusa Muzeja Istorije Jugoslavije u Beogradu koje je autorski snimio Josip Broz Tito i izlagao na samostalnim izložbama u Sarajevu i Mariboru 1962. godine. (danubeogradu.rs)

loading...