Naslovna » Porodica » Kreativni sat na Trgu Nikole Pašića

Kreativni sat na Trgu Nikole Pašića

Roditelji dece iz naselja „Stepa Stepanović“ organizuju Kreativni sat u utorak, 4. juna od 9.00, na Trgu Nikole Pašića.

Deca će crtati vrtiće i škole kako bi privukli pažnju nadležnih i uz podršku medija pokrenuli projekat izgradnje obećanih vaspitno-obrazovnih ustanova u ovom mladom naselju, koje će sa početkom naredne školske godine brojati 14.000 stanovnika.

Kreativni sat se organizuje u svrhu druženja dece predškolskog i školskog uzrasta i njihovih roditelja, odnosno porodica koja žive u naselju Stepa Stepanović. Ova deca, nažalost, nemaju mogućnost da se druže u vrtićima i školama u svom naselju pa je potrebno organizovati ovakva okupljanja u centru grada.

Cilj okupljanja je skretanje pažnje nadležnih na ozbiljnost postojeće situacije i potrebu hitne izgradnje vrtića i škole u naselju. Okupljanje će trajati do sat vremena. Najmlađi će dobiti papir i bojice kako bi tokom okupljanja nacrtali vrtić i školu onako kako je oni zamišljaju.

Izgradnja stambenog naselja „Stepa Stepanović“ na Voždovcu se uz dosta poteškoća privodi kraju. Po planovima svi stambeni objekti u naselju će biti useljeni sredinom 2013. godine, te se može očekivati da će u vrlo kratkom vremenskom periodu u naselju živeti približno 14.000 stanovnika. Najveći deo ukupne populacije naselja će činiti porodice sa decom predškolskog i školskog uzrasta.

U naselju nedostaju praktično svi objekti sa pratećim sadržajima koji su potrebni za normalno funkcionisanje jednog ovako velikog stambenog naselja, ali ono što se svojim značajem izdvaja i što posebno negativno utiče na funkcionalnost porodičnog života stanovnika u naselju jeste nepostojanja vrtića i škole.

Urbanističkim projektom stambenog naselja bila je predviđena izgradnja dva vrtića i dve osnovne škole. Do danas, na poslu pripreme i izgradnje ovih objekata se uradilo vrlo malo. Inicijalno je bilo predviđeno protestno okupljanje, ali zbog upozorenja od strane nadležnih organa da je učešće dece na takvim skupovima zabranjeno forma okupljanja je u međuvremenu neznatno promenjena.

Okupljanje nema nikakav politički ili stranački karakter i organizuje se isključivo u svrhu rešavanja jednog važnog lokalnog problema koji veoma negativno utiče na veliki broj najmlađih građana ovog grada i velike nepravde koja je učinjena stanarima naselja „Stepa Stepanović“. (danubeogradu.rs)