Naslovna » BG svaštara » Književnost » Laguna: Pavle Zelić – Peščana hronika
Laguna: Pavle Zelić - Peščana hronika

Laguna: Pavle Zelić – Peščana hronika

Roman „Peščana hronika“ čiji je autor Pavle Zelić objavila je izdavačka kuća Laguna.

Autor se bavi prvim posleratnim radnim akcijama na Novom Beogradu i mračnoj tajni koja će se tom prilikom otkriti ispod peska i mulja ovog futuristički zamišljenog grada i progoniti njegove stanovnike u decenijama koje slede.

Radnja je zasnovana je na istinitim događajima, koji su se na prostoru sadašnjeg Novog Beograda odigrali krajem četrdesetih godina prošlog veka. Radeći na istorijskoj rekonstrukciji epohe, Zelić je pored korišćenja bogatog bibliotečkog fonda, lično uradio više intervjua sa nekim od značajnih aktera tih radnih akcija, kao što je recimo nedavno preminuli Slobodan Bosiljčić, čuveni komandant radnih akcija a potom novinar i publicista, ali i istoričarima i pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, čiji su iskazi i smernice doprineli da ova priča dobije snažnije činjenično utemeljenje.

Ova dugoočekivana knjiga, pored u našoj književnosti do sada neobrađivane teme radnih akcija, nadograđuje manje poznate istorijske činjenice sa natprirodnom stravom u ključu nekih od najslavnijih dela Stivena Kinga i Dena Simonsa.

Pavle Zelić je poznat i kao nagrađivani autor više desetina kratkih priča fantastike, od kojih su neke sakupljene u zbirci „Poslednja velika avantura“ (Matica srpska, 2009.), i kao scenarista alternativno-istorijskog strip albuma „Družina Dardaneli“ (sa crtačem Draganom Paunovićem, System Comics, 2011).

Istoričar Predrag J. Marković je u recenziji romana napisao: „Fantastična priča o najvećem zlu iz najstrašnijeg vremena, koje progoni novi grad, koji je i sam snoviđenje niklo iz močvara i peska. A sve to ispričano pomoću pedantne istorijske rekonstrukcije tako retke u nas…“

Roman će prvi put biti predstavljen medijima u okviru Laguninog književnog leta, u knjižari Delfi SKC u sredu, 5. juna u podne, kada će biti promovisana zajedno sa romanom „Let“ Vladimira Arsenijevića. Razgovor sa dvojicom pisaca vodiće Ivana Misirlić-Bigard, urednik u izdavačkoj kući Laguna.

Prva samostalnu promociju za čitalačku publiku roman „Peščana hronika“ će imati u ponedeljak, 10. juna od 19.00 u Domu omladine Beograda, kada će pored autora učestvovati pisac i muzičar Marko Šelić Marčelo i kritičar Đorđe Bajić, dok će druga promocija biti održana u četvrtak, 13. juna od 20.00 u Domu kulture „Studentski grad“, i na njoj će o romanu govoriti istoričar i recenzent romana Predrag J. Marković i urednik romana Dejan Mihailović. (danubeogradu.rs)