Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » LP Duo u UK „Parobrod“, 5. juna

LP Duo u UK „Parobrod“, 5. juna

Koncert LP Duo koji čine pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović, biće održan u sredu, 5. juna od 20.00, u UK „Parobrod“ (Kapetan Mišina 6a). Ulaz je besplatan. Posle uspešnih nastupa u Cirihu, Kopenhagenu, Helsinkiju, Amsterdamu i Roštoku, ovi umetnici će u Beogradu, između ostalog, premijerno izvesti kompoziciju Ramba Amadeusa „Seconda Molta“ (Puno sekundi u malo sekundi) pisane tokom 2013. za LP Duo.

Evo šta sam autor kaže o delu: „Ovaj komad je nastao mimo uobičajene kompozicijske procedure. Radi se o zapisu koji odslikava i prenosi unutrašnju psihodinamiku autorovog emocionalnog stanja, rastrzanog između permanentnih napada euforije i depresije. Komad je lišen svakog žanrovskog manirizma, pa se slobodno moze reći da je ova kompozicija zapravo autorova autoterapija. Na koji način će ovo delo komunicirati sa auditorijumom, sa nestrpljenjem očekujemo“.

Takođe, Sonja i Andrija će izvesti i dela Stravinskog (Petruška), Džona Adamsa i Kim Helwega, sa njihovog poslednjeg CD-a koji je izašao u Danskoj prošle godine.

Posle ovog koncerta, LP Duo tokom juna očekuju nastupi u Kopenhagenu i ponovo u Beogradu gde će održati koncert na otvorenom ispred UK Parobrod, povodom obeležavanja svetskog dana muzike, 21 juna.

LP Duo je jedan od najuspešnijih kamernih ansambala u ovom delu Evrope. Osnovali su ga pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović 2004. godine. Oni su završili osnovne studije klavira i postdiplomske studije klavirskog dua na FMU u Beogradu, a zatim master i Konzertexamen studije klavirskog dua na Visokoj Školi za Muziku i Pozorište u Roštoku u klasi Prof. Hans-Petera i Folkera Štencla.

Dobitnici su više od 30 nagrada na Internacionalnim takmičenjima i održali su veliki broj koncerata širom Evrope i u Americi. Laureati su takmičenja u Rimu i Krakovu, dobitnici nagrada Grada Beograda i Udruženja muzičkih umetnika Srbije za najbolje mlade umetnike kao i „Bruno Fraj Štiftung“ nagrade za najbolje mlade umetnike koju dodeljuje Landesakademija Osenhausen iz Nemačke. U 2008-oj godini, proglašeni su jednim od 8 najboljih dua na najvećem svetskom takmičenju klavirskih dua u Majamiju, Florida. (danubeogradu.rs)

loading...