Izdvajamo
Naslovna » BG svaštara » Književnost » Nova knjiga: Rju Murakami – Plavo, gotovo prozirno

Nova knjiga: Rju Murakami – Plavo, gotovo prozirno

Izdavačka kuća Booka predstavila je novo izdanje „Plavo, gotovo prozirno“ koji je napisao Rju Murakami.

U istoriji japanske književnosti na prste jedne ruke mogu se probrojati knjige koje su svojim pojavljivanjem toliko uzburkale tamošnju literarnu scenu.

„Plavo, gotovo prozirno“ brutalna je pripovest o izgubljenoj mladosti. Murakami nam snažnim slikama dočarava japanski lučki grad u blizini američke vojne baze i u njemu grupu prijatelja zarobljenih u destruktivnom začaranom krugu seksa, droge i rokenrola.

Booka: Rju Murakami - Plavo, gotovo prozirnoRoman gotovo i da nema zaplet, ali sirova i često nasilna proza potpuno oživljava ove likove i njihova iskustva pred našim očima, i vodi nas u vrtoglavu vožnju kroz stvarnost i halucinacije, njihove uspone i padove… Zatočeni i zapravo pasivni, oni u svojim pustolovinama ne nalaze ni strasti, ni uzbuđenja. A opet, iz tog otuđenja, dosade i potiskivanog gneva i tuge izranja tiha i neobična lepota koja čitaoca gotovo podjednako prenerazi.

Prvi roman Rjua Murakamija „Plavo, gotovo prozirno“ dobio je uglednu književnu nagradu Akutagawa i smesta postao bestseler. Oštro i svesno odstupajući od introspektivnosti posleratne japanske književnosti, ovaj roman je podelio i kritiku i publiku, a vrlo brzo i privukao pažnju svetske javnosti kao alternativni prikaz savremenog Japana. (danubeogradu.rs)

Rju Murakami
Kritika ga naziva „Maradonom japanske literarne scene“ i „renesansnim čovekom za postmoderno doba“. Rju Murakami (1952) skrenuo je pažnju na sebe već svojim prvim kratkim romanom „Plavo, gotovo prozirno“ (1976), koji je vrlo brzo postao bestseler. Roman je u Japanu prodat u više od milion primeraka za samo šest meseci, i dobio je prestižnu nagradu Akutagawa. Sa svojim sledećim delom „Coin Locker Babies“ (1980) Murakami je postao velika zvezda i dobio nagradu Noma Liberal Arts New Member. Od tada je Murakami, inače omiljeni pisac svog poznatog prezimenjaka Harukija, u samom vrhu japanske savremene književnosti.

Po njegovom kultnom romanu „Audicija“ (1997) snimljen je istoimeni kontroverzni film, koji je režirao Takaši Mike. Psiho-horor roman „U miso supi“ (1998) doneo mu je Yomiuri književnu nagradu i svetsku književnu slavu, a u planu je i film po njemu u režiji Vima Vendersa.

Osim što piše, Murakami je i režirao nekoliko uspešnih filmova (Almost Transparent Blue, Tokyo Dekadence, Love & Pop), svira bubnjeve u rok grupi i vodi jedan televizijski šou.

loading...