Naslovna » Izlasci » Pozorište » Premijera predstave „Revizor“ u Ateljeu 212

Premijera predstave „Revizor“ u Ateljeu 212

Danas, 4. juna od 20.00, na Velikoj sceni Ateljea 212, premijerno će biti izvedena predstava „Revizor“.

Ovo izvođenje jedine drame Nikolaja Gogolja režirala je Iva Milošević, a uloge tumače Nebojša Ilić, Branka Šelić, Jelena Petrović / Sofija Juričan, Gordan Kičić, Feđa Stojanović, Gorica Popović, Ivan Jevtović, Branimir Brstina, Branislav Zeremski i drugi. Scenograf je Gorčin Stojanović, kostime je uradio Boris Čakširan, muziku komponovao Vladimir Pejković, a dramaturg je Jelena Mijović.

Rediteljka Iva Milošević izjavila je da je odličan trenutak za taj Gogoljev komad o korumpiranosti vlasti, o ljudima nedoraslim pozicijama a koji kroje živote drugih i dovode do opšteg rasula.

„Pozorište mi je predložilo ovaj komad, jer su želeli ansambl predstavu. Pričali smo da to bude neki klasičan naslov i došlo se do ideje ‘Revizora’. Shvatila sam da je apsolutno odličan trenutak da se radi taj komad. Glavno je bilo traženje načina da se prebaci u savremeni trenutak, ali da se ništa ne oduzme onome što je Gogolj u celoj toj stvari. To znači da napravimo priču o korumpiranosti vlasti, o vremenu u kojem ljudi koji su nedorasli pozicijama na kojima su se našli, a koji kroje živote drugih ljudi, stvaraju jedno opšte rasulo, jedan haos i onda u trenutku kada se pojavi pretnja da dođe neko da ih kazni zbog toga, mi gledamo kako taj haos zapravo prerasta u još veći haos“.

U isto vreme, smatra Iva Milošević, „Gogolj postavlja pitanje nad mogućnostima malog čoveka u vremenu i okolnostima koje prevazilaze njegove moći, ali draže njegove želje i raspaljuju ambicije – da li takva jedna okolnost možda može pokrenuti u ljudima neku promenu na bolje ili zapravo na još gore“.

Predstava će se igrati u savremenim kostimima, a adaptacija se najviše odnosi na likove, jer je neke likove stopila u jedan, ali ništa što je suštinsko nije menjano u tekstu ruskog klasika. U predstavi će igrati čak 19 glumaca Ateljea, što je retkost u aktuelnoj domaćoj produkciji.

Reprize su 6, 7, 8, 13. i 16. juna. Karte su u prodaji. (danubeogradu.rs)