Naslovna » Izlasci » Film » SF triler „Pročišćenje“ u bioskopima
Pročišćenje

SF triler „Pročišćenje“ u bioskopima

Od 13. juna u beogradskim bioskopima prikazivaće se naučno-fantastični triler „Pročišćenje“ (The Purge).

Amerika je zemlja u kojoj je kriminal na najvišoj stopi ikada. Zatvori su pretrpani. Bezakonje preti da uništi američko biće…

Ipak, Novi osnivači, vlada Sjedinjenih Država, stvari uzimaju u svoje ruke i donose možda i najkontroverzniji zakon u istoriji čovečanstva.

Jednom godišnje, tokom dvanaest časova, svima je sve dozvoljeno! U toj jednoj noći legalne su sve kriminalne aktivnosti, uključujući i ubistvo. Sve hitne službe – policija, vatrogasci i hitna pomoć, nedostupne su. To je dan kada građanstvo samo postavlja sebi granice, a prekoračenja, pa ni kazni, nema.

Te večeri, dok ulicama vlada apsolutna anarhija, jedna porodica bori se sa dilemom šta da radi kad im na vrata zakuca stranac u nevolji. Njih četvoro će biti stavljeno na najstrašnija iskušenja, kada njihov miran i siguran dom padne u ruke surovom spoljašnjem svetu.

Serija događaja koji prete da unište celu porodicu počinje kada Džems i Meri Sendin (Itak Houk i Lena Hedi) otkriju da im je uljez u kući i to za vreme „zatvaranja“ – tokom tih 12 časova u kojima je sve dozvoljeno. Njih četvoro će morati zajedno da preguraju noć, a da i oni sami ne postanu čudovišta kao ljudi od kojih se kriju.

Autor filma Džems Demonako, veteran u stvaranju napetih trilera, inspiraciju da napiše scenario za „Pročišćenje“dobio je kada je njega i njegovu ženu umalo ubio razuzdani vozač.

Demonako je pisao o Novoj Americi, u kojoj je nezaposlenost 1 posto, a siromašni nikada ne prelaze 5 procenata od ukupne populacije. Vlada u klasičnom smislu više ne postoji, ali tu je novi režim, Novi osnivači Amerike. Problem nasilja i kriminala rešavaju tako što dozvoljavaju građanima da tokom jedne noći godišnje mogu da počine i najgore zlodelo, a da za to ne budu kažnjeni. Novi osnivači su celu stvar izgurali do kraja i ratifikovan je 28. amandman koji garantuje svakom građaninu pravu na godišnje Pročišćenje. Svake godine, od 19.00, 21. marta do 7.00 izjutra, 22. marta, razvrat i pokolj su na snazi, a Amerika je „pročišćena“. (danubeogradu.rs)