Naslovna » Izlasci » Sport » Sremački preskok 2013, 15. juna

Sremački preskok 2013, 15. juna

U subotu, 15. juna od 11.00, na salašu Stremen (Savski nasip bb, Jakovo, Surčin) biće održan Sremački preskok 2013, deveta tradicionalna turističko-sportska manifestacija.

Takmičari se ove godine, pored nagradnog fonda, nadmeću i za poene u okviru trećeg kola Srpske lige.

Ovo je jedinstvena manifestacija na teritoriji jedne od beogradskih opština, koja omogućava stanovnicima gradske urbane zone da nedaleko od grada uživaju u prirodi autohtonog sremačkog ambijenta, kao i lepoti bavljenja plemenitim životinjama.

Pored sportskog programa u okviru četiri utakmice, revijalni deo upotpuniće članovi Agiliti kluba iz Bečmena sa dresurnim psima, koji će na nesvakidašnji način „parirati“ svojim četvoronožnim „kolegama“ – konjima.

Organizator je Savez za konjički sport Srbije OI i FEI discipline i Konjički klub Stremen, a manifestaciju podržava Opština Surčin.

Druženje sa konjima umanjuje stres
Druženje sa konjima (bilo da se radi o jahanju, ili samo o posmatranju i hranjenju, ako se jahanja bojite) može znatno da doprinese tome da naučite da budete smireni i koncentrisani u stresnim situacijama, da steknete samopouzdanje (kad vam životinja veličine konja pojede jabuku ili kocku šećera iz ruke, čak i ako znate da je situacija pod kontrolom i bezbedna, to sjajno podiže samopouzdanje), da naučite kako da ispoljite autoritet i samim tim kako da „vodite igru“. Sve to zajedno smanjuje štetan uticaj stresa na organizam i jača imunološki sistem, pa samim tim i zdravlje.

Preponsko jahanje
Mada ljudi jašu konje već oko 3000 godina, relativno skoro su se dosetili da ih teraju da preskaču prepreke na koje naiđu. Preskakanje prepona, disciplina koja se iz ove ideje razvila je zato još nova u poređenju sa ostalim granama konjičkog sporta. Nastala je u drugoj polovini XVIII veka, kada su sve brojnije ograde između imanja postale zgodne, svuda prisutne prepone, a skakanje je prvi put u istoriji pomenuto u jednom francuskom priručniku za jahače izdatom 1788. godine. Prošlo je gotovo stotinu godina od prvog zapisa o preskakanju prepona do trenutka kad je ovaj sport zvanično priznat.

Konjički klub Stremen
Na samo 20 kilometara od centra grada, posetioci kluba imaju mogućnost da se oprobaju u jahanju i druženju sa konjima u prirodi. Autentičnost kluba je u bajkovitom manježu i čarima jahanja u prirodi, koje su bezgranične. Klub je registrovan 2003.godine i na čelu sa trenerom Mihajlom Štefulikom, okuplja 120 jahača, jednog sportistu, 14 volontera i nebrojeno ljubitelja konja i konjičkog sporta.