Naslovna » BG servis » Svetski dan davalaca krvi na Trgu Republike

Svetski dan davalaca krvi na Trgu Republike

Centralna manifestacija obeležavanja Svetskog dana davalaca krvi biće održana u petak, 14. juna od 12.00, na Trgu Republike.

Ove godine širom sveta ovaj dan obeležava se jubilarni, deseti put. Cilj manifestacije je podizanje nivoa svesti o potrebi za bezbednom krvi i produktima krvi i izražavanje zahvalnosti dobrovoljnim davaocima, koji dajući krv poklanjaju život. Građani će moći da daju krv u specijalnom autobusu, a velika tradicionalna akcija davanja krvi održaće se u Studentskom gradu.

Poruka svetu je da davanjem krvi poklanjamo život. Svetska zdravstvena organizacija sugeriše zemljama članicama i onima koje slave ovaj dan da stimulišu dobrovoljno davalaštvo, motivišu redovne davaoce da nastave da daju krv i da zdrave osobe koje do sada nisu bile davaoci, naročito mlade, to i postanu.

Domaćin centralne manifestacije ove godine je Francuska, koja, kao i Srbija, još od pedesetih godina prošlog veka promoviše dobrovoljno, nenagrađeno davanje krvi, a grad domaćin 14. juna biće Pariz. (Beoinfo)

loading...