Naslovna » BG špijun » Turneja kamernog orkestra Simfonijeta po Srbiji

Turneja kamernog orkestra Simfonijeta po Srbiji

Kamerni orkestar Simfonijeta iz Beograda, od 12. do 20. juna održaće po Srbiji šest koncerata u okviru „Vip turneje“.

Nastupaće u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu, Valjevu, dok će završnim koncertom u Viminacijumu obeležiti Svetski dan muzike. Ulaz na sve koncerte je slobodan.

Izvođenjem dela savremenih kompozitora, obeležava se 25 godina od osnivanja orkestra čiji je direktor i dirigent Aleksandar Vujić, a u prvom planu će biti srpska gitaristkinja i kompozitorka Maja Le Ru Obradović, koja je maja 2012. godine odlikovana Ordenom Viteza umetnosti i književnosti Republike Francuske.

S obzirom da je Maja Le Ru Obradović karijeru izgradila u inostranstvu, publika u njenoj rodnoj zemlji moći će po prvi put da se bliže upozna sa njenim radom. Od pre tri godine Maja živi u Beogradu, ali nastavlja da nastupa u inostranstvu.

Na programu su dve Majine kompozicije za solo gitaru i orkestar, “Balada magične doline“ i „Končerto Latino“, koje će autorka svirati. “Balada magične doline“, inspirisana Balkanom, što se naročito zapaža u trećem tempu, do sada je iskorišćena u tri francuska filma i neprestano emitovana na 72 radio stanice širom SAD. Ovog leta će imati koncerte u Francuskoj u gitarskom triu sa Brazilcem Dagobetom Linharesom i Remonom Mizijem. U oktobru je pozvana da nastupi u Francuskoj alijansi u Njujorku, kao i u Santa Barbari sa svojom originalnom muzikom inspirisanom Sent Egziperijevim “Malim Princom“ – “Mala svita za princa“.

Za proslavu rada Simfonijete Aleksandar Vujić je odabrao balkanska sazvučja. Na programu će biti i njegova autorska dela, među kojima i najslušanije „Srpsko kolo“. U program su uvrštena i dva mađarska kompozitora, slavni Bela Bartok sa “Šest rumunskih narodnih igara“ i Ferenc Farkaš sa „Malom koncertnom muzikom“. (danubeogradu.rs)

Program

Sreda, 12. jun (20.00) KC Šumice, Beograd
Nedelja, 16. jun (20.00) Gimnazija, Kragujevac
Ponedeljak, 17. jun (20.00) Dvorana simfonijskog orkestra, Niš
Utorak, 18. jun (20.00) Sinagoga, Novi Sad
Sreda, 19. jun (19.00) Muzička škola, Valjevo
Četvrtak, 20. jun (21.00) Viminacijum, Domus