Naslovna » Izlasci » Festivali » X Beogradski karneval brodova, 6. jula
Beogradski karneval brodova

X Beogradski karneval brodova, 6. jula

Ovogodišnji 10. jubilarni Beogradski karneval brodova biće održan 6. jula u akvatoriju reke Save, od Brankovog mosta do Ušća, i na platou ispred Međunarodnog pristaništa „Luka Beograd“.

Obeležavajući deceniju postojanja, 10. Beogradski karneval brodova će ove godine biti deo Međunarodne manifestacije „Danube Blue Week“, u okviru koje će gradovi i zemlje povezane Dunavom razmeniti kulturne, privredne, sportske i turističke vrednosti i potencijale.Za dž

– Slogan „Svi na Dunav, svi na Savu / Čisto i bistro!“ dovoljno govori sam za sebe, pozivajući sve Beograđane i njegove goste da siđu na reke i tako podignu raspoloženje već na početku letnje sezone. Biće oko 1.500 učesnika i na kopnu i na vodi, a jubilarni karneval brodova obeležiće tradicionalna parada okićenih plovila, džet-ski akrobacije na vodi, jedriličarski klubovi, zabavni program izvođača na obali, Policijski orkestar, muzički koncerti i karnevalski vatromet. Povorka karnevalskih brodova krenuće od restorana „Vodenica“ i Jahting kluba „Kej“ u 19.00, a tom prilikom isploviće plovila Ministarstva odbrane – Rečna flotila u Beogradu, Rečne policije, Vatrogasne službe, plovila JVP „Beogradvode“, RIB čamci, brodovi iz beogradskih marina Save i Dunava i turistički brodovi – rekao je Dejan Veselinov, direktor Turističke organizacije Beograda.

Pored inspekcijskih službi, u organizaciji i pratnji cele manifestacije učestvovaće i druge gradske službe i mnogobrojna gradska preduzeća, poput „Zelenila“, „Gradske čistoće“, „Beogradvoda“ i drugih.

Među učesnicima zabavnog programa na obali će biti pozorišne trupe, umetnici, ljudi na štulama, akrobate, klovnovi, ulični zabavljači, mađioničari, stare zanatlije i prodavci suvenira. Od karnevalskih grupa, nastupiće plesna trupa ambasade Malezije, grupe „River dance“, „Art of dance“, „Hop-hop dance group“, „Beonis“, „Fly“, „Army dance“ i druge.

U okviru muzičkih programa, na bini smeštenoj kod Brankovog mosta nastupiće grupe Babe, Đura i Mornari, Carnival Heat Duo i Jonas Knoph iz Nemačke.

I ove godine, posetioci karnevala imaće priliku da besplatno krstare rekama Savom i Dunavom turističkim brodovima za razgledanje grada, počev od 17.00 sa polaskom sa pristana broda „Kornjača“ kod „Beton hale“.

Zahvaljujući Udruženju „Fraktal3“, određeni broj plovila biće karnevalski dekorisan, a kreativnost i aktivnost vlasnika koji sami budu ukrašavali svoja plovila biće nagrađene. Žiri će proglasiti najkreativnije dekorisanu, „najveseliju“ i društveno odgovornu marinu i dodeliti vredne nagrade.

Direktan prenos 10. Beogradskog karnevala brodova omogućiće Studio B. (Beoinfo)