Naslovna » BG servis » Zabrana prodaje alkoholnih pića od 22.00 do 6.00

Zabrana prodaje alkoholnih pića od 22.00 do 6.00

Ponovo je uvedena zabrana prodaje alkoholnih pića u trgovinskim i zanatskim objektima od 22.00 do 6.00 ujutru, u cilju zaštite života, zdravlja i bezbednosti građana, Odlukom Skupštine grada, koja je usvojena na sednici.

Odluka je doneta na osnovu izmene Zakona o trgovini kojim je lokalnoj samoupravi dato pravo da sama reguliše vreme, način i mesto prodaje alkoholnih pića. U odluci je precizirano da se zabrana ne odnosi na vreme novogodišnjih praznika i 13. i 14. januara. Ova odluka Skupštine grada stupa na snagu osam dana po objavljivanju u „Službenom listu grada Beograda“.

Član Gradskog veća Milan Popović izjavio je da je gradonačelnik formirao radnu grupu kojoj je zadatak bio da uradi izmene i dopune Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih, trgovinskih i zanatskih radnji.

– Tokom rada radne grupe u kojoj su bili članovi Veća, predstavnici sekretarijata i predstavnici javnosti, mi smo u datom trenutku uključili i trgovce, zanatlije i ugostitelje. Uspeli smo da postignemo dogovor sa zanatlijama i trgovcima i da napravimo odluku koja je juče usvojena na sednici gradskog parlamenta – kaže Popović i dodaje da je razlika između rešenja u toj odluci i onih prethodnih što je u skladu sa promenjenim nadležnostima lokalne samouprave, a na osnovu izmene Zakona o trgovini lokalnoj samoupravi je dato pravo da sama reguliše ovu oblast. I ostali delovi odluke su usklađeni sa zakonskim i podzakonskim aktima.

– Kada je u pitanju radno vreme ugostiteljskih objekata, ono će biti regulisano posebnom oslukom jer je cilj da se zaštite s jedne strane ugostitelji, a s druge građani koji su ugroženi prekomernom količinom buke iz ugostiteljskih objekata koji puštaju muziku. U međuvremenu, u kontaktu smo sa republičkim institucijama i ministarstvima kojima je ovo pitanje u nadležnosti u cilju usklađivanja i dopune ostalih zakonskih i podzakonskih akata, kako bi ova naša odluka mogla da bude u potpunosti efikasna – izjavio je Milan Popović.

Ustavni sud Srbije je svojevremeno proglasio Odluku grada Beograda o zabrani prodaje alkolnih pića neustavnom. Gradonačelnik Dragan Đilas tada je izjavio da će grad poštovati odluku suda, ali i da će insistirati na promeni zakona.

Tokom primene prethodne odluke, drastično se smanjio broj ljudi kojima se ukazuje pomoć zbog alkoholisanosti od 22.00 do 6.00 ujutru. Isto tako, za više od 40 posto se smanjio i broj delinkvenata koji su neko delo počinili pod dejstvom alkohola, a drastično je bio smanjen (preko 25 odsto) i broj maloletnika koji su počinili neko takvo delo pod dejstvom alkohola. (Beoinfo)