Naslovna » Izlasci » Film » Završava se snimanje filma „Enklava“
Enklava - Filip Šubarić
Enklava - Filip Šubarić

Završava se snimanje filma „Enklava“

U četvrtak, 13. juna, u beogradskoj Osnovnoj školi „Drinka Pavlović“, scenama u kojima glumi Hristina Popović, biće završeno snimanje filma „Enklava“ po scenariju i u režiji Gorana Radovanovića.

Snimanje je započeto 30. aprila ove godine, i trajalo je 33 dana, a snimalo se u Valjevu, Negotinu (Rajačke Pimnice) i Beogradu.

„Enklava“ obrađuje temu srpske zajednice koja je ostala na Kosovu da živi u malim izolovanim zajednicama – enklavama. Ove zajednice su jedine takve u celoj Evropi, a pripadnici policije Ujedinjenih nacija i Evropske Unije neophodni su da bi čuvali ove teritorije. Primorani na ovakav život, ograničeni da žive na skučenom prostoru, Srbi koji su ostali da žive na Kosovu i Metohiji žive svoje živote na veoma težak način.

Reditelj Goran Radovanović o snimljenom materijalu kaže: „Najuzbudljiviji je bio rad sa četiri dečaka sa Kosova i Metohije. Čitav proces bio je obeležen snagom njihove neposrednosti i kreativnim iznenađenjima koje je trebalo kanalisati u zadate dramske tokove. Nebojša Glogovac, Anica Dobra i Miodrag Krivkapić su stvorili čvrstu ali neobično spontanu glumačku arhitektoniku filma koja je omogućila da se deca prirodno razigraju u svojoj dokumentarnoj autentičnosti. Ceo materijal odiše ovom glumačkom snagom koja dolazi još više do izražaja na likovnom fonu predela koje je izabrao Vladislav Lasić, scenograf filma“.

Radovanović očekuje da će film biti gotov do kraja godine. Za montažu je zadužen Andrija Zafranović, a film se realizuje u produkciji Sein & Hain Film iz Štutgarta, Nemačka, Nama Film iz Beograda, a u izvršnoj produkciji Art and Popcorn iz Beograda. (danubeogradu.rs)