Naslovna » Izlasci » Festivali » 42. SOFEST: „Krugovi“ – najbolji film

42. SOFEST: „Krugovi“ – najbolji film

Sinoć je završen 42. filmski festival u Sopotu. Odlukom žirija, najbolji film festivala je „Krugovi“ producentske kuće „Baš čelik“, kojoj je dodeljena nagrada od 200.000 dinara. Ovaj film bio je najbolji i po oceni žirija publike.

Kada čovek učini dobro delo pitamo se da li to bilo kom bilo šta znači. Ovo je priča o opraštanju koja nam je svima potrebna, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, ispričana precizno i sa merom, emotivno i zaokruženo. Spojeni su svi elementi filmskog jezika u dragoceno kinematografsko iskustvo“, navodi se u obrazloženju.

Nagradu za najbolju režiju, koju čine statueta Sofest i novčani iznos od 100.000 dinara, dobio je Goran Marković za film „Falsifikator“. Najbolji scenario napisali su Srđan Koljević i Melina Pota Koljević za film „Krugovi“. Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je Nikola Rakočević za film „S/Kidanje“, a za žensku Mirjana Karanović za ulogu u filmu „Vir“.

Nagradu za najbolju scenografiju dobio je Veljko Despotović za film „Falsifikator“, a za najbolji snimateljski rad Aleksandar Ilić za film „Krugovi“. Nagradu za najbolju kostimografiju ponela je Ljiljana Petrović za film „Falsifikator“. Nagradu za najbolju originalnu muziku dobili su Nevena Glušica i Nemanja Mosurović za film „Artiljero“, a za montažu Marko Glušac za film „Krugovi“. (danubeogradu.rs)