Naslovna » BG špijun » 58. TID na poplavnom talasu

58. TID na poplavnom talasu

Iz nemačkog grada Ingolštat, 23. juna, po 58. put krenula je TID – najstarija, najduža i najveća sportsko rekreativna turistička kajak, kanu i veslačka regata na svetu.

Tek što je prošao poplavni talas, najveći od kada se meri nivo vode na Dunavu, a oko 150 kajakaša krenulo je na put dug oko 2.500 kilometara ka obali Crnog mora. Kajakaši Podunavskih zemalja, Švajcarske, Holandije i Australije kampovaće u šezdesetjednom mestu duž Dunava u osam zemalja.

Ove godine, celim tokom Dunava sve do Bugarske, poplave su načinile veliku štetu lokalnom stanovništvu pa naša regata ima nezahvalnu ulogu da vrati nadu i samopouzdanje, i donose mnogo više radosti svima koji žive duž Dunava.

Želja je da se skrene pažnja na to da ovu veliku, lepu reku treba poštovati, čuvati i prema njoj se odnositi domaćinski.

Put se prelazi za 75 dana. Za to vreme u 12 gradova učesnici će imati po jedan slobodan dan koji se može iskoristiti za razgledanje grada i okoline, snabdevanje i odmor posle napornih etapa.

Interesantan je podatak da je polovina regate baš kod Sremskih Karlovaca, posle 39 dana veslanja.

Organizator TID regate kroz Srbiju je Odbor za turizam Kajakaškog saveza Srbije uz pomoć domaćina turističkih organizacija, opština i gradova kroz koje se prolazi. Princip regate je dnevno veslanje i noćenje u predhodno određenim etapnim mestima. Kajakaši uz predhodnu najavu i dogovor sa organizatorom mogu se priključiti ili isključiti gde žele u zavisnosti od svoje fizičke spreme i slobodnog vremena.

Regata prolazi pored 10, a zaustavlja se u osam zemalja. Za sada, ovoj velikoj družini nisu se priključile samo Moldavija i Ukrajina. Ove godine za regatu se prijavio zavidan broj mladih ljudi iz različitih zemalja željnih dokazivanja, koji planiraju da preveslaju ceo Dunav i stignu do Crnog mora. Najstariji učesnik regate je Milan Sekulić iz Novog Sada. Pored toga što je najstariji on je i najbolji ribolovac regate.

Pripreme za ulazak regate u Srbiju su u završnoj fazi, a domaćini etapnih mesta pobrinuli su se, u skladu sa svojim mogućnostima i ambicijama, da dočekaju i ugoste regataše.

Zabava i kultura u Srbiji
U svakom mestu organizovano je druženje uz večeru, a u Apatinu, Bogojevu, Starom Slankamenu i Brzoj Palanci biće održan muzički ili folklorni program. U Bačkoj Palanci, tačnije u Čelarevu biće organizovana poseta Muzeju piva. U Novom Sadu, Beogradu i Smederevu organizovano je turističko razgledanje grada za sve učesnike regate.

U Velikom Gradištu učesnici će biti gosti velikog narodnog okupljanja povodom praznika Svetog Ilije, a biće otvorena Međunarodna izložba fotografija sa temom ekologija i priroda. U Golubcu i Donjem Milanovcu biće organizovana poseta Golubačkom gradu i vizitorskom centru „Lepenski vir“. Opština Kladovo je domaćin tri etapna mesta regate, a organizovaće i posete Arheološkom muzeju Đerdapa, Trajanovoj tabli i ostacima Trajanovog mosta.

U Srbiju, odnosno u Apatin, 24. jula uploviće 135 kajakaša iz Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Bugarske, Rumunije, Holandije, Švajcarske, Kine, Australije i, naravno, Srbije. Posle 588 kilometara i 18 dana učesnici regate će 10. avgusta napustiti Srbiju, uploviti u Bugarsku i nastaviti put ka Crnom moru gde se 6. septembra očekuju učesnici na cilju. (danubeogradu.rs)

Kalendar 58. TID-a na delu kroz Srbiju
24. jul – Apatin
25. jul – Bogojevo
27. jul – Bačka Palanka
28. jul – Novi Sad
29. jul – Slobodan dan
30. jul – Stari Slankamen
31. jul – Beograd, Ada Huja
1. avgust – Slobodan dan
2. avgust – Smederevo
3. avgust – Veliko Gradište
4. avgust – Dobra na Dunavu
5. avgust – Donji Milanovac
6. avgust – Tekija
7. avgust – Kladovo
8. avgust – Slobodan dan
9. avgust – Brza Palanka

loading...