Naslovna » Izlasci » Film » Albertov put u bioskopu „Fontana“
Albertov put

Albertov put u bioskopu „Fontana“

Dugometražni dokumentarni film Albertov put prikazivaće se u bioskopu Fontana od 4. jula.

U filmu Predraga Bambića predstavljen je uspeh i ostvarenje sna Alberta Majera, čuvenog konstruktora filmskih kamera, dobitnika četiri Oskara i drugih najznačajnijih svetskih nagrada.

Albert Majer je rođen i odrastao u banatskom Perlezu, a živi u Los Anđelesu. Ceo radni vek proveo je u kompaniji Panavision. Konstruisao je slavne Panafleks kamere koje mnogi stručnjaci i danas smatraju najboljim ikada napravljenim. U SAD je otišao bez znanja engleskog jezika, iz Nemačke, gde je stigao kao izbeglica sa teritorije komunističke Jugoslavije…

U filmu učestvuju Albert Majer, Haskel Veksler, Oto Nemenc, Živa Grbić, Robert Ditrih, Albert Majer mlađ i drugi.

Film je premijerno prikazan na ovogodišnjem FEST-u gde je dobio i specialnu nagradu FIPRESCI međunarodnog žirija kritike.

Reditelj Predrag Bambić o filmu je rekao:
– Ovo je bila nesvakidašnja prilika da upoznam izuzetno zanimljivu ličnost, legendarnog konstruktora filmskih kamera Alberta Majera. Njegova životna priča mi je odškrinula vrata jednog od najpažljivije čuvanih i dosledno prećutkivanih tabua novije istorije naroda kom pripadam. Vrata tog skoro već zaboravljenog kutka pakla se još, uz škripu zarđalih šarki, s mukom otvaraju. Odabrao sam da ‘Albertov put’ bude priča o životu koji je pobedio smrt, priča o uspehu i čoveku koji je sačuvao dar opraštanja. (danubeogradu.rs)