Naslovna » Izlasci » Izložbe » Carski darovi u Muzeju 25. maj
Car Haile Salasije i Tito
Car Haile Salasije predaje poklon domaćinima, Beograd, 1954.

Carski darovi u Muzeju 25. maj

Od 21. jula do 25. avgusta u Muzeju 25. maj (kompleks MIJ, Botićeva 6) biće otvorena izložba Carski darovi. Ovo je ekskluzivan izbor poklona članova vladarskih porodica Josipu Brozu Titu.

Eksponate na izložbi Carski darovi Tito je dobio prilikom susreta sa članovima vladarskih porodica iz osamnaest zemalja Evrope, Azije i Afrike.

Izloženo je pedeset jedinstvenih predmeta izuzetne umetničke izrade, nastalih u najpoznatijim radionicama širom sveta, koji su podeljeni u pet celina: arheološki, upotrebni i ukrasni predmeti, nakit i odlikovanja. Odabrani eksponati datiraju od VII veka p. n. e, sve do polovine XX veka, a u njihovoj izradi korišćeni su plemeniti metali, drago kamenje i najfiniji porcelan.

Narukvice - poklon cara Etiopije Haila Selasija
Narukvice – poklon cara Etiopije Haila Selasija

Kroz predmete, dokumenta i fotografije posetioci će se upoznati sa pravilima i običajima koji prate razmenu poklona državnika, što ovoj izložbi daje još zanimljiviji pečat. Darivanje ima simboličan značaj u svim kulturama. Razmenu darova na najvišem nivou određuje precizan protokol – od izbora poklona u zavisnosti od prilike, interesovanja, ukusa i statusa osobe kojoj je namenjen, samog čina predaje, do dokumentacije koja prati dar i kasnijeg čuvanja darovanih predmeta.

Među darodavcima su engleska kraljica Elizabeta II, iranski šah Reza Pahlavi, grčki kralj Pavle, kambodžanski princ Sihanuk, etiopski car Hajle Selasije

Izložba će biti otvorena svakog dana osim ponedeljka od 10.00 do 20.00. U obnovljenom prostoru Muzeja 25. maj Carski darovi će dobiti pun sjaj na zadovoljstvo domaćih posetilaca, ali i velikog broja turista koji pokazuju izuzetno interesovanje za predmete iz fonda Muzeja istorije Jugoslavije.

Kustosi izložbe su Veselinka Kastratović Ristić i Momo Cvijović, a dizajn postavke je uradila Mina Milovančević. (danubeogradu.rs)