Naslovna » BG svaštara » Grad Beograd nastavlja da ulaže u projekte od kulturnog značaja

Grad Beograd nastavlja da ulaže u projekte od kulturnog značaja

I pored smanjenog budžeta i teške ekonomske situacije, koja nije zaobišla ni našu prestonicu, grad Beograd nastavlja da ulaže u institucije i projekte od kulturnog značaja, kaže Katarina Živanović, sekretarka za kulturu grada Beograda.

U planovima za ovu godinu našao se niz značajnih projekata kao što je arheološko istraživanje poznovinčanskog naselja Crkvine kod Obrenovaca.

– Nastavak istraživanja dobro očuvanog kasnovinčanskog naselja daje vrlo celovitu sliku o načinu i organizaciji života ovog perioda neolita. Nastavlja se i arheološko istraživanje lokaliteta Belo brdo u Vinči – zaštitna iskopavanja na profilu kome preti obrušavanje usled klizišta – rekla je Živanović i dodala da će ovo istraživanje upotpuniti sliku dosadašnjih radova na ovom nalazištu, prateći stratigrafiju naselja, i na taj način spasti ovaj deo lokaliteta od moguće devastacije.

Po njenim rečima, u pripremi je i izložba o Konstantinu Jovanoviću, na kojoj će biti predstavljena građa iz fonda ovog izuzetno značajnog arhitekte za Beograd povodom 90 godina od njegove smrti.

Zanimljiva je i izložba „Metapojavnost“ – svake godine se prikaže jedan segment ovog projekta koji podrazumeva prepoznatljive aspekte fizičke pojavnosti praistorije i savremenog života, ono što može da povezuje dva veoma vremenski udaljena perioda. Za 2013. godinu planirana je izložba i film koji će se odnositi na konzumiranje hrane i pića u praistoriji i danas.

Katarina Živanović kaže da je u planu i izložba „Majstorska radionica Tome Rosandića“ – izložba dela ovog vajara i njegovih učenika iz zbirke Muzeja grada Beograda povodom 50 godina od otvaranja Muzeja Tome Rosandića (muzej je u okviru Muzeja grada Beograda).

Kada je reč o Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, radi se na mnogo projekata. U toku je izrada konzervatorsko-restauratorskih projekta za Beogradsku tvrđavu – Rimski bunar (projekat električnog osvetljenja), projekat restauracije fasade Doma Jevrema Grujića u Svetogorskoj ulici, projekat uređenja porte Crkve Svetog Ilije, crkve brvnare u Vraniću kao i projekat, sanacija i revitalizacija kuće i ambara Stepe Stepanovića u Kumodražu.

Odlukom o utvrđivanju nepokretnih kulturnih dobara od velikog i izuzetnog značaja, kuća vojvode Stepe Stepanovića je ocenjena kao kulturno dobro od velikog značaja za Republiku Srbiju. Pored toga što objekat ima nespornu arhitektonsku i etnografsku vrednost, čitav kompleks ima i memorijalni karakter i jedan je od malobrojnih očuvanih objekata ovog tipa (stari moravski tip) u najbližoj okolini Beograda, podsećaju iz gradskog Sekretarijata za kulturu.

Projektom je, kako su naveli, predviđena kompletna rekonstrukcija i sanacija objekta, što uključuje zamenu trulih delova krovne i bondručne konstrukcije, preziđivanje dimnjaka, prepokrivanje krova, obnovu spoljnih i unutrašnjih obloga, kao i restauraciju spoljašnje i unutrašnje stolarije. Takođe je predviđena zamena dotrajale elektroinstalacije, vodovodne i kanalizacione mreže, obnova hidroizolacije vertikalnih zidova ambara koji se nalazi u sklopu kompleksa, opremanje toaleta, sanacija trotoara, kao i ograđivanje prostora.

Posebno je značajan nastavak dugogodišnjeg projekta sukcesivnog istraživanja i objavljivanja arhivske građe ostavštine Nikole Tesle – „Lični fond Nikole Tesle„.

Istorijski arhiv Beograda nastavlja rad na istraživanju i sređivanju arhiva Zemunskog magistrata, jednog od najznačajnijih fondova u arhivu, što podrazumeva obradu fonda, fizičko-tehničku zaštitu, reviziju, digitalizaciju, mikrofilmovanje i publikovanje građe.

Za kraj 2013. godine u Pedagoškom muzeju planirana je izložba „Oči u oči sa starom školom„. Izložba ima za cilj da prikaže razvoj prosvete u Srbiji počevši od Dositeja Obradovića. Na njoj će iz fonda Pedagoškog muzeja biti prikazane prve školske knjige, prvi školski zakoni, prve škole, uniforme i drugo. Veliki broj interesantnih izložbi očekuje Beograđane i goste glavnog grada. Tako će u Jevrejskom istorijskom muzeju biti postavljena etnološka izložba „Judaika“.

Udruženje „Milutin Milanković“ radi na istraživanju, obradi, sistematizaciji i publikaciji arhivske građe o Milutinu Milankoviću, dok Udruženje građana „Hobi art“ priprema umetničke radionice koje imaju za cilj očuvanje narodne tradicije ručnih radova. Centar za urbani razvoj realizuje projekat Undergrad – istraživanje i prezentacija podzemnog Beograda (laguma).

Za mnoge ljubitelje istorije našeg grada biće zanimljiv i projekat „Zvučna mapa Savamale“ – zvučni zapisi i sećanja o ovom delu Beograda, zvučni zapisi građana, očuvanje nematerijalne baštine. Arheološki institut SANU nastavlja arheološka istraživanja na prostoru Istočne kapije Beogradske tvrđave, a izložba „Staro voće Srbije – riznica prirode“ organizuje se u Prirodnjačkom muzeju radi promocije naših tradicionalnih vrednosti u pogledu gajenja, ishrane, običaja, biološkog i medicinskog značaja karakterističnog voća našeg područja. (Beoinfo)