Naslovna » Izlasci » Film » Istorijski spektakl Poslednja večera od 1. avgusta u bioskopima
Poslednja večera

Istorijski spektakl Poslednja večera od 1. avgusta u bioskopima

Kineski istorijski spektakl Poslednja večera, koji na veran i uzbudljiv način prikazuje jedan od najvažnijih perioda u istoriji Kine, naći će se na redovnom bioskopskom repertoaru od 1. avgusta.

Film govori o borbi za prevlast između dve dinastije u Kini u trećem veku pre nove ere. Dinastija Kvin je u padu, dok se dinastija Han uzdiže. Vode ih dvojica vojskovođa koji će se suočiti u borbi za moć.

Poslednja večera zasnovana je na najnovijim arheološkim i istorijskim pronalascima koji bacaju novo svetlo na ovaj, do sada nedovoljno razjašnjen period kineske istorije. „Želeo sam da predstavim publici nešto uverljivo“, rekao je reditelj filma, Čuan Lu. „Mnoga kineska istorijska ostvarenja prikazuju divne scene i opčinjavajuće kostime, ali ono što se zapravo dešavalo u istoriji pre nekoliko hiljada godina nije bilo tako. Želeo sam da prikažem istoriju kakva jeste, i ono što se zaista dogodilo“, objasnio je Lu, koji je sa stručnim timom detaljno proučavao istorijske izvore kako bi verno prikazao kostime, oružje, običaje i način ratovanja.

Čuan Lu je jedan od najpoznatijih kineskih reditelja i scenarista. Prva dva filma režirao je u niskobudžetnoj produkciji, ali su za kratko vreme stekli popularnost kako u Kini, tako i na međunarodnoj sceni. Reditelj se istakao posle osvojene nagrade na filmskom festivalu u Tokiju, kada je njegov film Kekexili: Mountain Patrol (2004) osvojio nagradu za najbolji film i specijalnu nagradu žirija. Njegovi ostali filmovi privukli su pažnju kritike, i osvojili nagrade na prestižnim azijskim i evropskim festivalima. Poslednja večera prikazana je premijerno na međunarodnom filmskom festivalu u Torontu.

Uloge tumače Je Liu, Danijel Vu, Čen Čang. (danubeogradu.rs)