Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba Interpolacije 3: Aleksandar Gligorijević
Interpolacije 3: Aleksandar Gligorijević

Izložba Interpolacije 3: Aleksandar Gligorijević

U Konaku kneginje Ljubice (Kneza Sime Markovića 8) do 15. oktobra će biti otvorena izložba Interpolacije 3: Aleksandar Gligorijević.

Na trećoj izložbi iz serije „Interpolacije“, kustos Muzeja grada Beograda mr Nada Seferović, predstaviće nove radove beogradskog umetnika Aleksandra Gligorijevića (1962).

Ova serija izložbi, započeta prošle godine, interpoliranjem u već postojeću stalnu postavku devetnaestovekovnog Konaka kneginje Ljubice izvesnog broja novih, modernih ili savremenih dela, s jedne strane upravo značajnom različitošću njihovog kako istorijskog tako i vizuelnog karaktera stvara intrigantan i podsticajan kontrast oku posmatrača. Sa druge strane ima za cilj da sukcesivno pokuša da predstavi najznačajnija dela iz zbirke savremene umetnosti Muzeja koja se usled nedostatka izlagačkog prostora inače ne mogu videti, ali i da ukaže na zanimljive i pažnje vredne pojedine tokove aktuelne beogradske umetničke prakse.

Tako će ovog puta, u bašti Konaka kneginje Ljubice – što takođe predstavlja značajnu novinu u beogradskoj izlagačkoj praksi – biti izložene izuzetno snažne i dinamične nove skulpture ogromnih dimenzija ovog beogradskog umetnika.

Oblikovane od modularno sastavljenih delova nekadašnjih Boingovih aviona Jat-ove flote, hladni odsjaj čelika, titanijuma i aluminijuma ovih skulptura svojim iznenađujuće vazdušastim i apstraktnim ali snažne dinamičnosti oblicima stvaraju izvanredan kontrast ambijentu rezidencije sada već nekog dalekog vremena i predivne urbane bašte u kojoj će biti smeštene.

Izložbu će pratiti veoma zanimljiv autorski film o nastanku ovih skulptura, kao i niz razgovora kroz koje će oni zahtevniji posetioci povremeno moći još detaljnije da se upoznaju kako sa samim autorom tako i sa njegovim delima.

Radno vreme Konaka je od 10.00 do 17.00 – utorkom, sredom, petkom i subotom, od 12.00 do 20.00 – četvrtkom i od 10.00 do 14.00 – nedeljom. Cena ulaznice je 100 dinara, a đaci, studenti i penzioneri kartu plaćaju 50 dinara. (danubeogradu.rs)

loading...