Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba o Konstantinu Velikom i Milanskom ediktu
Portret Konstantina Velikog - Narodni muzej
Portret Konstantina Velikog - Narodni muzej

Izložba o Konstantinu Velikom i Milanskom ediktu

Od 2. jula (19.00) do 8. septembra, u atrijumu Narodnog muzeja (ulaz iz Vasine) biće otvorena izložba o Konstantinu Velikom i Milanskom ediktu.

Postavka „Konstantin Veliki i Milanski edikt (313). Rađanje hrišćanstva u rimskim provincijama na tlu Srbije“ biće organizovana povodom obeležavanja 1.700 godina od donošenja proglasa kojim je uspostavljena religijska tolerancija unutar granica Rimskog carstva.

Raskošnom postavkom, koju čini 180 neprocenjivih eksponata, biće predstavljeno turbulentno doba koje prethodi vremenu Konstantina Velikog, period njegove vladavine, ali i vredno nasleđe prvog hrišćanskog cara.

Najveći broj izuzetnih kulturnih dobara, koja ćemo tokom naredna dva meseca imati priliku da vidimo, čuvaju se u zbirkama Narodnog muzeja. Kako bi dinamične promene u kasnoantičnoj epohi bile sagledane iz različitih perspektiva odabrene arheološke predmete za izlaganje su ustupili Istorijski muzej Srbije, Muzej Vojvodine, Muzej grada Beograda, Muzej Krajine Negotin, Muzej Srema, Muzej u Smederevu, Narodni muzej Zaječar, Narodni muzej Požarevac, Narodni muzej Niš.

Raskošna arheološka izložba za mnoge posetioce biće prilika da se po prvi put susretnu sa čuvenim portretom Konstantina Velikog, jedinstvenom Beogradskom kamejom, vojnim paradnim oklopom iz Ritopeka, raznolikim predstavama božanstava rimskog panteona, pozlaćenim paradnim šlemovima kao i odabranim eksponatima sa predstavama hrišćanskog monograma koji pripovedaju o privatnoj i javnoj pobožnosti.

Arheološkim nalazima koji predstavljaju najautentičnija svedočanstva o verovanjima, ideologijama, svakodnevici, estetici, ekonomiji, sukobima, simbolima, autori izložbe su težili ne samo da predstave prilike u tadašnjem Rimskom carstvu već i da nas podstaknu na promišljanje o značaju i funkciji kulturne baštine koja nam je poverena na čuvanje.

Autori: Ivana Popović, Bojana Borić Brešković, Deana Ratković.

Radno vreme: 10.00 – 17.00 (utorak, sreda, petak), 12.00 – 20.00 (četvrtak i subota), 10.00 – 14.00 (nedelja); ponedeljkom – zatvoreno. Cena ulaznice je 100 dinara za odrasle posetioce, a 50 dinara z a decu i studente; nedeljom je ulaz besplatan za sve posetioce. Zakazivanje poseta: 060/8075-031. (danubeogradu.rs)