Naslovna » BG špijun » Izložba „Teslin čudesni svet elektriciteta“ od 10. jula u Njujorku
Teslin čudesni svet elektriciteta (Čikago)
Teslin čudesni svet elektriciteta (Čikago)

Izložba „Teslin čudesni svet elektriciteta“ od 10. jula u Njujorku

Izložba Muzeja Nikole Tesle „Teslin čudesni svet elektriciteta“, uz podršku grada Beograda, biće svečano otvorena 10. jula u njujorškom muzeju New York Hall of Science (NYSCI), povodom 70 godina od smrti velikog naučnika.

– Grad je za ovaj projekat izdvojio dva miliona dinara. Ovaj izuzetni ambijent, u kome će izložba Muzeja Nikole Tesle gostovati gotovo tri i po meseca, biće izvanredna prilika da se veliki broj posetilaca upozna s Teslinim delom. Grad Beograd je 2011. pomogao i izložbu o našem velikom naučniku i pronalazaču koja je organizovana u Čikagu i koju je tada otvorio gradonačelnik Ram Emanuel. Beograd je praktično nastavio promociju dela velikog srpskog genija u zemlji u kojoj je ostvario neke od najvećih prodora u svetu elektriciteta i svrstao se među najveća imena savremene naučno-tehnološke epohe – kaže zamenica gradonačelnika Tatjana Pašić, koja je i sama prisustvovala otvaranju izložbe u Čikagu pre dve godine.

– Posle više od 100 izložbenih postavki, koje su u poslednjih nekoliko godina gostovale u 20 zemalja na četiri kontinenta, ova izložba prvi put gostuje u Njujorku, gradu u kome je naš veliki naučnik, inženjer i pronalazač proveo gotovo šest decenija i ostvario genijalne izume koji su promenili tehnologiju 20. veka – istakao je direktor Muzeja Nikole Tesle u Beogradu Vladimir Jelenković.

On je precizirao da će na izložbi, koja održava povodom obeležavanja velikog memorijalnog jubileja, biti prezentovani najznačajniji detalji iz života genijalnog srpsko-američkog naučnika.

– Posetioci će moći da vide brojne interaktivne modele njegovih najvažnijih izuma koji predstavljaju osnovu druge industrijske revolucije, kao i niz pronalazaka kojima je načinio pionirske korake u domenu radija, visokofrekventnih struja, daljinskog upravljanja i bežičnih komunikacija, bez kojih se naša svakodnevica na početku 21. veka ne može zamisliti – ukazao je Jelenković.

Istog dana, kako je naveo, Muzej Nikole Tesle otvoriće u „Milenijumskoj kuli“ na Gardošu u Zemunu, izložbu „Diplome Nikole Tesle“.

U Muzeju Nikole Tesle, zajedno sa ličnim predmetima, knjigama i mnogobrojnim i raznovrsnim dokumentima, čuvaju se i diplome koje su ovom velikom pronalazaču dodeljivane u različitim prilikama tokom njegovog dugog i bogatog života. Tokom života Tesla je odlikovan šest puta. Primio je tri prestižne medalje iz oblasti elektrotehnike, dok mu je 13 puta uručena povelja počasnog doktora nauka. Primljen je i za stalnog člana Srpske kraljevske akademije. Bio je član značajnih stručnih udruženja ali i velikog broja različitih društava. U ovoj zbirci nalazi se 56 diploma iz perioda 1873–1939.

New York Hall of Science (NYSCI), u njujorškom Kvinsu, osnovan 1964. godine, s vremenom je prerastao u muzej prepoznatljiv po interaktivnom i kreativnom pristupu najnovijim saznanjima iz domena različitih naučnih disciplina, koji godišnje obiđe više od pola miliona posetilaca.

Velika izložba u Njujorku, koja se održava u saradnji sa Generalnim konzulatom Republike Srbije u tom gradu, biće otvorena do 20. oktobra 2013. godine. (Beoinfo)

loading...