Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba Veštice – istorija proganjanja u KCB-u
Veštice - istorija proganjanja

Izložba Veštice – istorija proganjanja u KCB-u

Od 25. jula (20.00) do 17. avgusta u prostoru Pop-up i galeriji Podroom (KCB, Trg Republike 5) biće otvorena izložba Veštice – istorija proganjanja. Biće priređeni i razgovori i intermedijalni pozorišni performans.

Radno vreme je od 12.00 do 20.00, a nedeljom je zatvoreno.

Postavka je nastala kao rezultat višegodišnjeg istraživanja na temu progona i nasilja kroz istoriju civilizacije. Umetnici okupljeni oko kolektiva Omen teatra svoje radove zasnovali su na prikupljenim istoriografskim podacima i savremenim naučnim istraživanjima, ali i ličnim ispovestima žrtava nasilja.

Multimedijalna izložba koja se sastoji iz dve paralelne postavke, teži ka prikazivanju procesa, specifičnih aspekata i razotkrivanju elemenata koji sačinjavaju konflikte, manipulacije, proganjanja i „kažnjavajuća društva“. Analitički i istraživački pristup pri bavljenju raznim istorijskim materijalima i dokumentima imali su za cilj otkrivanje simboličke sfere nasilja i destrukcije koje se zasnivaju na depersonalizaciji žrtve.

Učesnici projekta su dalje transponovanjem tih simbola i sadržaja u svoju umetničku repliku stvorili novi jezik tumačenja i interpretacije. Ovim postupkom, a koristeći različite medije za svoj izraz, umetnici posmatraču omogućavaju da uoči složenost krizne društvene stvarnosti i da se odupre afektivnom i impulsivnom pravljenju izbora.

Namera projekta je da pokaže važnost i složenost teme progona koristeći dubinske i naučne analize, a rezultati tog istraživanja prerasli su u umetničke forme i izraze. Cilj procesa je pomoć društvu da u svim svojim segmentima (obrazovnim, kulturnim, naučnim, političkim i dr.) postane svesno rizika i opasnosti koje određeni oblici društvenog ponašanja nose, i tako na vreme prepozna situacije koje se mogu oteti kontroli i povesti ljude na put nasilja i mržnje.

Progon kao oblik ljudskog ponašanja star je koliko i čovek sam. Princip progona je bio prisutan u svim društvima kroz istoriju bez obzira koliko su pojedine civilizacije bivale razvijene, koji im je geografski položaj ili koje im je bilo društveno uređenje ili religija. Centralna tema izložbe se ne bavi pojedinačnim primerima progona, nego da pokušava da opiše i razotkrije sisteme koji do progona dovode, te da ukaže na njihovu aktuelnost i u današnjim danima.

U četvrtak, 1. avgusta, u Kulturnom centru Rex biće otvoren drugi deo izložbe. (danubeogradu.rs)