Naslovna » BG svaštara » Nauka » Noć istraživača 2013, 27. septembra

Noć istraživača 2013, 27. septembra

Beogradski naučnici će se ove godine okupiti 27. septembra kako bi kroz Noć istraživača 2013 domaćoj javnosti približili nauku kao važan deo svakodnevnog života.

Kao i tokom prethodne četiri godine na više lokacija u Beogradu, kao i u tri škole u Srbiji, poslednjeg septembarskog petka biće promovisana nauka i istraživanje kao profesija svima onima koji požele da o ovoj oblasti saznaju nešto više, a posebno mladima zainteresovanim za karijeru u nauci.Za dž

Noć istraživača biće održana u sklopu projekta „Science in Motion for Friday Night Commotion 2.013“ (SCIMFONICOM 2.013) pod pokroviteljstvom Evropske komisije. Organizatori su Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ i Fakulet za fizičku hemiju. Srbija je dobila podršku Evropske komisije za još jedan projekat pod imenom Six Senses of Science (SoS), čiji je nosilac Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, i u sklopu kog će manifestacija biti održana u Novom Sadu i Zrenjaninu.

Pitaj. Saznaj. Voli.
Tokom manifestacije Noć istraživača u Beogradu će biti organizovan niz aktivnosti u institucijama kulture koje se nalaze u Knez Mihailovoj, a mobilni timovi će u Naučnim kombijima posetiti tri mesta u Srbiji i svaki od njih, sastavljen od naučnika iz više oblasti istraživanja, u interakciji sa učesnicima obavljaće različite eksperimente.

U sklopu programa manifestacije u Beogradu naći će se aktivnosti prilagođene različitim uzrastima i ukusima: interaktivne postavke Velika naučna avantura i Lov na blago, igraonice Naučna crtanija i Dragulji nauke, literarna radionica Nauka u fikciji i ciklus predavanja „Pitaj, Saznaj, Voli“.

Evropsko ćoše će biti organizovano u Francuskom institutu i u svakoj školi koju će posetiti Naučni kombi. Ćoše je, u stvari, interaktivni kviz o poznatim evropskim naučnicima, a posetioci će imati priliku da se upoznaju sa aktuelnim projektima koji se realizuju u Srbiji pod pokroviteljstvom Evropske komisije.

Osnovne i srednje škole van Beograda koje u okviru trenutno otvorenog konkursa pošalju najbolje umetničke radove na temu „Ja, naučnik“ steći će pravo da u sklopu Noći istraživača, 27. septembra, ugoste po jedan Naučni kombi upućen iz Beograda sa ekipom naučnika i opremljen za izvođenje zanimljivih eksperimenata.

U toku je i konkurs za studente zainteresovane da pomognu u pripremi i izvođenju programa Noći istraživača, koji se mogu obratiti organizatorima najkasnije do 25. avgusta na adresu nocistrazivaca@imgge.bg.ac.rs, a uz prijavu je potrebno poslati podatke za kontakt, kratku neformalnu biografiju i preporuku jednog profesora. (danubeogradu.rs)

loading...