Naslovna » Izlasci » Preminuo Milorad Unković, nekadašnji gradonačelnik Beograda
Skupština grada (foto: Goran Čakmazović)
Skupština grada (foto: Goran Čakmazović)

Preminuo Milorad Unković, nekadašnji gradonačelnik Beograda

U šezdeset osmoj godini života, juče je preminuo prof. dr Milorad Unković, nekadašnji gradonačelnik Beograda.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas uputio je sinoć telegram saučešća porodici Milorada Unkovića:
– Beograd je, nažalost, izgubio još jednog čoveka koga su krasile istrajnost i upornost i koji je svoj radni vek posvetio ne samo unapređenju kvaliteta života u našem gradu već i obrazovanju velikog broja mladih generacija, ali i poboljšanju ugleda naše zemlje u svetu. Gospodin Milorad Unković je bio gradonačelnik Beograda u izuzetno teškom periodu, što ga nije omelo da našu prestonicu održi u društvu najuglednijih svetskih metropola. U poslu je bio veoma savestan i pedantan, upućen u sve što se dešavalo na ulicama glavnog grada. Brinuo je o njegovim potrebama i potrebama Beograđana. Njegovoj porodici ovom prilikom izražavam najdublje saučešće.

Milorad Unković rođen je u Nevesinju 1945. godine. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Bio je ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom u SRJ, a funkciju predsednika Skupštine grada Beograda obavljao je od 1990. do 1993. godine.

Radio je kao profesor na više univerziteta i istupao na značajnim međunarodnim savetovanjima. Bio je predsednik i član više komiteta za saradnju sa pojedinim zemljama, obavljao državne i poslovne razgovore sa više od 90 država i zaključivao značajne spoljnotrgovinske poslove.

Napisao je 19 knjiga iz oblasti međunarodne ekonomije, spoljne trgovine i spoljnotrgovinskog i deviznog poslovanja i više od 100 članaka i prikaza.

Komemoracija će se održati u Starom dvoru u ponedeljak, 15. jula od 12.00, a sahrana obaviti u 15.30 na Novom groblju. (Beoinfo)

loading...