Naslovna » Izlasci » Festivali » Ring Ring na BELEF-u

Ring Ring na BELEF-u

Od 7. do 9. jula, u okviru Beogradskog letnjeg festivala (BELEF) biće održano specijalno izdanje festivala Ring Ring na kom će se predstaviti grupe i muzičari iz četiri zemlje, uz besplatan ulaz.

U dvorištu V beogradske gimnazije, tokom tri dana Ring Ring okuplja krem etno i druge muzike. Iranski perkusionista Mohammad Reza Mortazavi otvara festival u nedelju od 21.00. Magija koju kreira na svom instrumentu, koji se zove tombak dovela ga je u fokus evropske publike i kritike. Neverovatno je šta jedan covek sa jednim instrumentom i dve ruke može da uradi.

Sledeće večeri nastupa beogradski sastav Shazalakazoo koji su posle objaljivanja albuma „Karton City Boom“ u Nemačkoj svirali svuda u Evropi, ali ne i u svom gradu. Njihova zarazna mešavina balkanske sa drugim muzikama će naterati publiku na ples.

Poslednje veče festivala, koje će zbog tri nastupa početi u 20.00, otvoriće sicilijanski sastav Unavantaluna čiji je dolazak na BELEF ostvaren u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu. Dvadeset godina posle svog prvog nastupa u Beogradu, Lajko Felix nastupa u Beogradu sa svojim kvartetom, sa kojim je snimio svoj novi album „Mezo“, na kojem citra i violina dele glavne uloge u rukama harizmatičnog genija sa Palića. Festival zatvara budimpeštanski Buda Folk Ensemble predstavnik odlične mađarske etno škole.

U slučaju kiše i nevremena koncerti će biti održani u Sali Amerikana u Domu omladine Beograda. (danubeogradu.rs)